Fermierii cer carantinarea în ferme şi personal medical, avertizând că însămânţarea de toamnă şi creşterea animalelor sunt în pericol în cazul în care contaminarea cu Covid-19 se va extinde şi asupra agricultorilor, ceea ce va duce la imposibilitatea aprovizionării populaţiei cu alimentele de bază.

Clubul Fermierilor Români cere statului să ia o serie de măsuri avertizând că „nevoile de hrană ale populaţiei în această perioadă au crescut pe fondul temerilor legate de evoluţia pandemiei de COVID-19, inclusiv de modificarea obiceiurilor alimentare în situaţii de izolare medicală sau de carantină”.

„ O serie întreagă de circuite/lanţuri de aprovizionare internaţionale sunt afectate de pandemia de coronavirus. Sunt afectate atât dimensiunile/volumele importurilor unor produse agroalimentare, cât şi ale inputurilor provenite din import şi necesare în procesul de producţie vegetală sau, în unele privinţe, pe lanţul de aprovizionare cu alimente până la clientul final”, susţin fermierii, avertizând că pericolul planează şi asupra bunăstării animalelor (hrană, îngrijire, producţie animală, reproducere, sacrificare etc).

Precizând că, deocamdată, nu s-au semnalat cazuri de contractare a COVID-19 printre fermieri şi angajaţii din agricultură, fermierii spun că, pentru a asigura biosecuritatea în fermă, împreună cu angajaţii lor au început să se izoleze în ferme.

Ca atare, fermierii cer stimularea, la nivel naţional, a izolării în ferme a operatorilor care să asigure continuarea lucrărilor agricole, cu măsuri de siguranţă pentru oameni şi animale, sprijinirea aprovizionării pentru cei din ferme precum şi a familiilor celor care intră în izolare în ferme.

„Fiind perioada însămânţărilor de primăvară, recomandăm ca această activitate să fie considerată strategică şi dacă se decide carantinarea anumitor persoane care lucrează în fermă, carantinarea să se poate face la fermă, nu la domiciliu, astfel încât lucrările agricole să continue.

Solicităm Guvernului să aibă în vedere măsuri speciale pentru oamenii care lucrează în ferme în cazul declanşării unor eventuale probleme de sănătate (kituri testare, dispozitive medicale, personal medical etc).

Regimul de muncă al zilierilor să fie reconsiderat şi să fie ridicate limitările referitoare la perioada de angajare a unei persoane pe an. În condiţiile în care vor exista probleme cu personalul disponibil în agricultură, va fi necesar să fie mobilizate toate resursele disponibile, cu adaptarea corespunzătoare a cadrului legislativ privind condiţiile de muncă/angajare a zilierilor”, se arată în comunicatul fermierilor.

Noul coronavirus COVID-19 este la poarta fermelor din România. Iată pentru ce trebuie să fiţi pregătiţi şi ce trebuie să faceţi imediat pentru a vă proteja fermele!

Dacă autorităţile noastre nu vin cu soluţii concrete pentru fermieri, „împrumutăm” din experienţa altora. Sunt state în lume a căror prioritate este tocmai funcţionarea fermelor şi protejarea producătorilor locali. Nu e mare lucru să conştientizezi importanţa celor care produc la tine în ţară, mai ales acum!

1. ASIGURAŢI-VĂ CĂ ANGAJAŢII POT MUNCI
• Găsiţi soluţii pentru a vă organiza munca în fermă astfel încât activitatea să nu fie întreruptă şi procesul de producţie să nu fie afectat.
Vezi AICI: CUM se ORGANIZEAZĂ FERMIERII ROMÂNI sub AMENINŢAREA PANDEMIEI de CORONAVIRUS!
• Pentru persoanele care nu sunt angajate în producţie, găsiţi soluţii prin care să le permiteţi să lucreze de acasă, cu un laptop şi conexiune la internet.

Ajutaţi-i pe angajaţi să găsească variante de lucru (de exemplu, lucrul în ture) astfel încât să îşi poată supraveghea copiii, în condiţiile în care şcolile şi grădiniţele sunt închise.

2. PREGĂTIŢI-VĂ PENTRU PERTURBĂRI ALE LANŢULUI DE APROVIZIONARE
Mulţi producători din agricultură depind de materii prime şi bunuri produse în China, de unde au fost deja înregistrate probleme de aprovizionare. Cu aproape toate ţările din Europa închise din cauza noului coronavirus şi măsuri din ce în ce mai restrictive pe care le iau autorităţile, recomandarea este să fiţi pregătiţi să faceţi faţă unor perturbări de aprovizionare care s-ar putea întinde pe 2-3 luni de zile.
Faceţi un inventar atent al inputurilor esenţiale din fermă.

3. MONITORIZAŢI DEPLASĂRILE ŞI ÎNTÂLNIRILE
Monitorizaţi atent deplasările şi întâlnirile pe care atât voi, cât şi angajaţii fermei le au programate pentru această perioadă şi pentru următoarele săptămâni şi decideţi dacă este absolut necesar să participaţi. În ultima săptămână, multe curse aeriene şi evenimente publice au fost anulate sau reprogramate.
Urmaţi cu stricteţe recomandările autorităţilor şi reduceţi contactele sociale la strictul necesar, pentru a vă proteja atât pe voi, cât şi pe cei apropiaţi. Asiguraţi-vă că toţi angajaţii fermei respectă aceste recomandări.

4. FACEŢI UN PLAN PENTRU ÎNTRERUPERI ALE FLUXULUI ZILNIC DE ACTIVITATE
Discutaţi şi elaboraţi un plan de contingenţă pentru eventualitatea întreruperii fluxul zilnic de lucru, care să vă ajute să gestionaţi situaţiile de criză. Aici ar putea fi incluse livrarea materialului seminal, a medicamentelor de uz veterinar, transportul animalelor sau al unor produse şi inputuri din şi către fermă etc.

5. PROTEJAŢI-VĂ!
• Rămâneţi realist şi calm. Faceţi tot ce puteţi pentru a vă proteja şi pentru a rămâne sănătoşi şi să fiţi în siguranţă.
• Reamintiţi-le tuturor angajaţilor să se spele des pe mâini, să dezinfecteze frecvent toate suprafeţele, să stea acasă dacă prezintă orice semne de boală şi să nu revină la lucru mai repede de 24 de ore de la dispariţia simptomelor şi a febrei.

Cel mai important lucru pe care îl putem face toţi este să ne informăm în permanenţă din surse sigure şi să ne facem un plan pentru orice situaţie.

Sursă informaţii: www.agweb.com,  adevarul

Lasă un răspuns