Epidemia de COVID-109 va atinge apogeul în România în perioada sărbătorilor pascale, în jurul datei de 20-30 aprilie. Cel puţin, asta susţine medicul Alexandru Rafila, care a făcut o serie de precizări privind situaţia noului coronavirus, într-un interviu în exclusivitate pentru Adevărul LIVE.

În jurul perioadei de Paşte ne putem aştepta la o perioadă de vârf a numărului de îmbolnăviri. „Cu siguranţă, vom avea mii de îmbolnăviri în jurul perioadei de Paşte sau după Paşte, dar depinde mult de măsurile luate de către autorităţi”, a spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Apoi, în timpul verii, numărul de cazuri noi se poate stabiliza sau scădea iar atunci ar trebui ca activităţile economice să se reia, pentru a se evita un colaps economic.

Referitor la durata situaţiei actuale, se aşteaptă ca pandemia cu noul coronavirus să dureze circa doi ani.

„Îmi bazez această opinie pe faptul că discutăm despre o infecţie care se transmite foarte uşor atât în emisfera nordică şi cea sudică şi deşi poate fi influenţată într-o oarecare măsură de temperaturile mediului ambient, nu va fi oprită transmiterea până nu vom avea un vaccin produs şi folosit la scară largă.

Altfel nu vom putea rupe lanţul de transmitere total”, a mai explicat medicul, care consideră că este de preferat ca numărul de îmbolnăviri să fie ţinut sub control de către sistemele medicale, cu colaborarea cetăţenilor, care trebuie să respecte măsurile de siguranţă impuse de către stat.

Vaccinul va fi disponibil circa peste un an de zile, în cel mai fericit caz.

„Testarea pentru siguranţă şi eficacitate durează un timp destul de lung. Iar privind capacitatea de producţie, ea nu există momentan, trebuie să existe personal specializat şi facilităţi de producţie care să poate produce sute de milioane sau miliarde de doze de vaccin pentru a putea opri lanţul transmiterii virusului”, a mai spus medicul.

Rafila afirmă că înainte de apariţia vaccinului, este foarte posibil să fie produs un medicament antiviral eficace care să trateze boala.

„Sunt studii avansate în acest sens şi cred că prin toamnă, vom avea medicamente pentru tratarea pacienţilor cu forme grave, dar asta nu va scădea transmisibilitatea, ci doar morbiditatea”, explică acesta.

Semnalul de alarmă este că persoanele vârstnice trebuie protejate, fiindcă sunt cele mai vulnerabile la infectarea cu SARS-CoV2, a mai spus medicul.

Acestora ar trebui să li se asigure condiţii de trai decente, mai ales că sunt atât de vulnerabile iar numărul de cazuri anunţate nu este acelaşi cu numărul real de cazuri, pentru că mulţi oameni fac forme uşoare, nesesizabile.

Totuşi, nici România nu va fi ocolită de decese, din momentul în care va fi afectată populaţia vârstnică, crede Rafila, care a spus că este important ca oamenii să colaboreze cu autorităţile şi să nu mintă, dând exemplul fostului ofiţer de la Ministerul de Interne care a infectat circa 52 de persoane, 24 dintre acestea fiind cadre medicale în spitalul respectiv.

Niciun pacient din spital nu este însă infectat, fostul ofiţer intrând în contact doar cu cadrele medicale de acolo. Apoi, copiii nu sunt vulnerabili la noul coronavirus şi nici foarte contagioşi, aşa cum se credea până acum.

Cele mai expuse la infecţie sunt persoanele care au peste 60-70 de ani. În ceea ce priveşte evoluţia bolii în cazul pacienţilor români, aceasta este uşoară spre medie. Doi pacienţi sunt internaţi la Terapie Intensivă, sunt stabili.

Iar referitor la reinfectare, Rafila a precizat că aceasta ar fi doar o excepţie, pe care nu trebuie să ne concentrăm atenţia momentan.

„Dacă 1-2% din pacienţi vindecaţi se pot reinfecta, e un lucru natural, fiindcă sunt oameni care au boli imune sau au făcut tratamente care le-au scăzut imunitatea”, a spus expertul.

Mai departe, Rafila a dat asigurări că nu există o criză a kiturilor de testare pentru noul coronavirus, asta fiind doar fake news.

„Este o capacitate limitată de testare din cauza personalului medical pregătit care pot testa (medici de laborator, biologi, biochimişti).

În Coreea de Sud sunt sute de centre de testare şi se testează cam 15.000 de pacienţi pe zi, în Statele Unite, procentul de testare este asemănător cu al României.

Trebuie să lucrăm intens la identificarea resurselor umane din alte zone care pot fi realocate pentru laboratoare de diagnostic, trebuie să ai spaţiu calificat şi echipamente dar şi consumabile”, a mai precizat specialistul.

Cu toate acestea, România poate ajunge în următoarele două săptămâni să instaureze şi măsuri mai drastice, de tipul celor din Franţa şi anume să carantineze oraşe în care cresc focarele de infecţie, crede Rafila.  „

După 1 mai, va fi o stabilizare şi o descreştere a cazurilor în timpul verii, când şi măsurile impuse de către autorităţi pot fi flexibilizate”, consideră acesta, care îndeamnă populaţia să se informeze din surse autorizate, să evite fake-news-urile, iar autorităţile să facă un efort în informarea populaţiei în ceea ce privesc măsurile care se impun.

În final, Rafila, a pus în discuţie şi schimbările pozitive aduse de pandemia cu COVID-19. „Ar fi fost foarte greu de acceptat ca toate ţările să ia măsurile necesare împotriva schimbărilor climatice, dar pandemia produsă de coronavirus a dus la anumite comportamente care vor scădea presiunea pe modificările climatice şi alte aspecte ale vieţii noastre.

Lumea post-pandemie va arăta altfel. Se vor dezvolta educaţia online, lucrul de acasă, aspecte care se vor dezvolta după”, a mai declarat specialistul.

Lasă un răspuns