Joaquín „El Chapo” Guzmán Loera, șeful cartelului mexican Sinaloa, care a introdus în Statele Unite droguri în valoare de aproape 14 miliarde de dolari, a fost găsit vinovat de toate cele 10 capete de acuzate formulate de procurori pe numele său, scrie CNN. 

Instanța din Brooklyn care l-a judecat pe El Chapo a dat în unanimitate verdictul și a decis să-l găsească vinovat.

Acum, el riscă închisoare pe viață. Sentința urmează să fie anunțată pe 25 iunie.

Judecătorul a confirmat verdictele cu fiecare dintre cei 12 membri ai juriului și a declarat la sfârșit că aceștia l-au făcut „foarte mândru să fiu american”.

După ce juriul a părăsit încăperea, Guzman, care a primit verdictul cu o expresie impasibilă, i-a făcut cu mâna soției sale, Emma Coronel, care i-a zâmbit la rândul ei și i-a atins mâna când a fost scos din sala de judecată.

„Suntem evident dezamăgiți de verdictul juriului în procesul lui Joaquín Guzmán Loera, dar respectăm procesul și decizia juriului”, a declarat avocatul apărării Eduardo Balarezo.

„Ne-am confruntat cu obstacole extraordinare și fără precedent în apărarea lui Joaquín”, a mai spus avocatul.

Guzmán, în vârstă de 61 de ani, s-a confruntat cu 10 capete de acuzare, printre care implicarea într-o organizație criminală, conspirația pentru spălarea produselor narcotice, distribuția internațională a cocainei, heroinei, marijuanei și a altor droguri și utilizarea armelor de foc. 

Timp de două luni și jumătate, juriul a auzit mărturii despre torturi inumane și crimă, corupție de dimensiuni epice în rândul tuturor nivelurilor guvernului din Mexic, despre violuri și arme placate cu aur și pistoalele cu monograme îmbrăcate în diamante. 

Lasă un răspuns