Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a afirmat, marţi, în comisiile de buget-finanţe, că şi-a propus în acest an să absoarbă fonduri europene cu valori mai mari.

În plus, aceasta a anunţat că în 2019 vor continua cele două Programe, Rabla şi Rabla Plus. 

„Dorim ca şi bugetul AFM să fie extrem de repede aprobat. Vom continua Programul Rabla şi în 2019, anul acesta fiind vorba despre cea de-a 15- a ediţie.

În acelaşi timp, Programul Rabla Plus va continua şi anul acesta, iar creşterea faţă de anul 2016, când a fost lansat, este de la 45 de maşini electrice cumpărate de către români până la 1.400 achiziţionate în 2018.

Mai avem nevoie şi ca obiectele electrocasnice să fie înlocuite, iar bugetul de 25 de milioane de lei alocat pentru 2018 s-a epuizat în doar trei zile”, a spus Gavrilescu.

Ea a precizat că, în acelaşi timp, pentru staţiile de reîncărcare pentru maşini electrice, până pe 31 martie este în curs sesiunea de depunere de proiecte pentru municipiile reşedinţă de judeţ. 

„Un alt program important este montarea de panouri fotovoltaice, prin care fiecare cetăţean poate deveni în paralel şi un mic furnizor de energie electrică.

Alt proiect se referă la conştientizarea şi informarea populaţiei privind modul de colectare selectivă a deşeurilor, ce va fi finanţat din Fondul de Mediu”, a declarat, la audierile din comisiile reunite, Graţiela Gavrilescu.

Despre înlocuirea timbrului de mediu, Gavrilescu a menţionat că stabilirea unei noi penalităţi s-a dovedit că nu este un lucru uşor „pentru că trebuie să ţii seama de o sumedenie de formule de calcul”.

„Suntem în grafic cu plăţile, iar până pe 30 iunie ne vom ţine de cuvânt cu toate sumele. Am spus că trebuie să punem în schimb o penalizare, dar nu s-a dovedit că e aşa uşor de făcut, pentru că trebuie să ţii seama de o sumedenie de formule de calcul, de directivele europene (…)

Recunosc că poate a fost un entuziasm poate prea mare din partea mea, dar eu consider că nu am făcut o greşeală atunci când mi-am asumat acest lucru”, a susţinut aceasta.

Proiecţia bugetară publicată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) prevede, în 2019, pentru Ministerului Mediului, o alocare de 580,332 milioane de lei, în creştere cu 44,37% faţă de execuţia preliminată din 2018, care s-a situat la valoarea de 401,982 milioane de lei.

Creditele de angajament sunt estimate tot la 580,332 milioane de lei, saltul faţă de anul trecut fiind de 28,44%. 

Lasă un răspuns