Procesul fostului lider al celui mai puternic cartel de droguri din lume, Joaquin „El Chapo“ Guzman, a început în noiembrie anul trecut la curtea federală din New York, acesta fiind acuzat de trafic şi distribuţie de droguri. Guzman, căruia îi sunt aduse 17 capete de acuzare, a pledat „nevinovat“.

Traficantul de droguri mexican Joaquin „El Chapo“ Guzman este judecat în prezent la Brooklyn, New York, fiindu-i aduse 17 capete de acuzare privind traficul de droguri din SUA şi Mexic.

Procesul a început în noiembrie 2018, iar procurorii au adus în sala de judecată numeroase persoane care au depus mărturie împotriva lui Guzman, inclusiv membri de carteluri şi pe una dintre amantele sale.

În perioada procesului, au fost divulgate tuneluri secrete de evadare, cazuri de şpagă, iar politicieni din guvernul mexican au fost acuzaţi că au acceptat mită, inclusiv fostul preşedinte al Mexicului, Enrique Peña Nieto.  

Procesul fostului lider al celui mai puternic cartel de droguri din lume, Joaquin „El Chapo“ Guzman, care a fost extrădat din Mexic la începutul anului 2017, a început în noiembrie anul trecut la curtea federală din New York, acesta fiind acuzat de trafic şi distribuţie de droguri.

Guzman a pledat „nevinovat“ la acuzaţiile care i-au fost aduse, legate şi de faptul că şi-a construit o avere de miliarde de dolari prin contrabanda cu cocaină şi alte droguri de-a lungul graniţei dintre Mexic şi SUA.

Îi sunt aduse 17 capete de acuzare privind traficul de droguri.

Business Insider a făcut o listă cu cele mai şocante schimbări de situaţie şi mărturii din procesul său de până acum:

1. Unul dintre principalele argumente la începutul procesului a fost legat de cantitatea de droguri de care Guzman e acuzat că a traficat-o la graniţă.

Aşadar, procurorii spun că Guzman a trimis „mai mult de o linie de cocaină pentru fiecare persoană din Statele Unite“ în doar patru expedieri, potrivit BBC. Mai precis, mai mult de 328 milioane de linii de cocaină.

2. Una dintre cele mai valoroase mărturii au fost ale fiului unui lider de top al cartelului Sinaloa, care a depus mărturie împotriva lui Guzman.

Vicente Zambada Niebla este fiul lui Ismael „El Mayo“ Zambada, considerat unul dintre colegii lui Guzman în cadrul ierarhiei cartelului Sinaloa.

Poreclit El Vincelito, acesta a descris în amănunt abuzurile din interiorul cartelului.

Într-una din mărturiile sale, Zambata a mai spus că Guzman a ordonat ca fratele unui alt lider de cartel să fie ucis pentru simplul motiv că acesta nu a vrut să dea noroc cu el într-o întâlnire „de pace“ între bande.

3. Potrivit mărturiei luI Zambada, cartelul lui El Chapo a mituit statul cu 50 de milioane de dolari.

El a spus că traficanţii de droguri au avut „un fond“ de 50 de milioane de dolari pentru fostul secretar de securitate al Mexicului, Garcia Luna, pentru a se asigura că afacerea lor va continua fără probleme

4. Tot Zambada a mărturisit că Guzman avea o obsesie pentru arme şi că deţinea o bazooka şi AK-47.

Arma sa favorită a fost un pistol cu ​​calibrul 38, gravat cu iniţialele sale. „Pe mâner erau diamante“, a mai spus Zambada, iar procurorii au arătat fotografii cu arma anul trecut.

5. Soţia lui Guzman, Emma Coronel Aispuro , a declarat, în primul interviu acordat în ultimii doi ani pentru Telemundo, că nu l-a văzut niciodată pe soţul ei făcând ceva ilegal şi l-a descris pe El Chapo ca pe o persoană „normală“.

6. O amantă a lui El Chapo, însă, a descris un tunel secret de escapadă ascuns sub o cadă pe care cei doi l-au folosit ca să scape de poliţiştii mexicani.

Lucero Guadalupe Sánchez López, în vârstă de 29 de ani, a povestit incidentul petrecut în 2014, în care ea şi Guzman au scăpat de autorităţile mexicane folosind un tunel ascuns sub o cadă.

Tunelul conducea la un sistem de canalizare din Culiacán, oraş din statul Sinaloa.

7. Edgar Galvan, care a declarat că rolul său în cartelul Sinaloa a fost acela de a introduce fraudulos arme în SUA, a mărturisit că ucigaşul plătit de Guzman şi unul dintre oamenii săi de încredere, Antonio „Jaguar“ Marrufo, avea o „camera de crimă“ la graniţa cu Statele Unite.

Camera, a spus Galvan, conţine ziduri izolate fonic şi un canal de scurgere.

„Din acea casă nimeni nu iese“, a spus Galvan juraţilor.

Ambii bărbaţi sunt acum în închisoare pentru contrabandă cu arme de foc.

8. Hildebrando Alexandru Cifuentes-Villa, cunoscut sub numele de Alex Cifuentes, a mărturisit că Guzman a plătit 100 de milioane de dolari preşedintelui Enrique Peña Nieto, în funcţie din decembrie 2012 până în decembrie 2018. 

Cifuentes a fost descris ca mâna dreaptă a lui Guzman, care a petrecut mai mulţi ani ascunzându-se în nord-vestul Mexicului cu el.

Lasă un răspuns