Primarul oraşului polonez Gdansk, Pawel Adamowicz, a fost înjunghiat duminică seara în faţa a mii de persoane în timpul unui concert de caritate, scrie The Guardian. 

Adamowicz, care este primarul la Gdansk din 1998, a fost resuscitat la faţa locului şi transportat de urgenţă la un spital din apropiere, unde a fost operat. Medicii au declarat că starea sa este „critică” şi „gravă”.

Ministrul de Interne Joachim Brudzinski a descris incidentul ca „un atac de un barbarism inexplicabil”. Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat: „Astăzi sunt alături de el necondiţionat şi de cei apropiaţi, după cum sper că sunt toţi compatrioţii noştri. Mă rog ca el să fie din nou sănătos şi în toate puterile”.

Primarul Londrei, Sadiq Khan a scris pe Twitter: „Sunt şocat să aflu de atacul asupra lui Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk, în această seară. Îi transmit gânduri bune şi sper să îşi revină rapid. Sunt solidar cu oraşul pe care îl conduce, cu familia sa şi susţinătorii săi”.

Conform presei poloneze, care face referire la rapoartele poliţiei, presupusul atacator este Stefan W, un bărbat de 27 de ani din Gdansk, care are antecedente privind infracţiuni violente. Legea poloneză nu permite ca numele de familie al persoanelor acuzate de infracţiuni să fie publicate.

Imaginile video ale incidentului arată cum atacatorul se adresează mulţimii de la un microfon. El ar fi spus: „Numele meu este Stefan. Am stat în închisoare, fiind nevinovat. Platforma Civică m-a torturat şi de aceea Adamowicz este mort”.

Adamowicz a fost membru al Platformei Civice, o grupare pro-europeană, care a condus Polonia între 2007 şi 2015, pentru ca apoi să părăsească partidul pentru a candida ca independent. Conform presei, Stefan W a fost condamnat pentru o serie de atacuri violente şi trimis la închisoare în 2014.

Stefan W ar fi plănuit acest atac de mult timp conform poliţiei.

Faptul că atacatorul a putut nu doar să obţină acces pe scenă şi să atace primarul dar şi să se adreseze mulţimii după incident a ridicat întrebări serioase cu privire la securitatea de la eveniment, care a fost gestionată de o firmă privată.

Atacul a avut loc în timpul unui eveniment de caritate unde erau strânse fonduri bani pentru a trata copiii din spitalele de stat.

Adamowicz este o voce liberală puternică într-o ţară guvernată de partidul de dreapta Lege şi Justiţie din 2015. El este cunoscut în Polonia dar şi la nivel internaţional ca fiind un apărător al drepturilor comunităţii LGBT şi al migranţilor şi refugiaţilor.

Lasă un răspuns