Cine şi-a pus speranţele în încheierea rapidă a coşmarului care a pus stăpânire pe planetă ar trebui să-şi revizuiască planurile. Iar când ne spun asta japonezii, înseamnă că se îngroaşă gluma.
Lumea sportului s-a debarasat, în acest an, de cele două mari evenimente care ar fi trebuit să aibă loc în vară, Campionatul European de fotbal şi Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Prima competiţie ar fi trebuit să fie organizată de 12 oraşe, dar are un viitor incert, inclusiv după ce a fost mutată pentru intervalul 11 iunie – 11 iulie 2021. Asta deoarece, deja se vehiculează informaţii potrivit cărora mai multe oraşe-gazde, printre care Roma, Bilbao şi Munchen, nu vor să mai găzduiască meciuri din cadrul turneului final, de teama COVID-19!
Şi nici Jocurile Olimpice nu se „simt“ mai bine. De fapt, pentru prima dată de la declanşarea crizei de coronavirus, cineva vorbeşte, răspicat, despre anularea lor! Iar acel cineva e un om de ştiinţă, care mai e şi japonez pe deasupra.
Vorbim despre virologul Kentaro Iwata care, într-un dialog cu CNN, a estimat că pandemia nu va fi ţinută sub control, până anul viitor!
„Ca să fiu sincer cu voi, nu cred că Jocurile Olimpice se vor organiza în 2021. De fapt, nu ştiu dacă vor mai fi organizate. E posibil ca Japonia să aibă situaţia sub control până în vara anului viitor, şi chiar îmi doresc asta, dar nu cred că asta se va întâmpla peste tot în lume. Şi, de aceea, sunt foarte pesimist, când vine vorba de organizarea Jocurilor Olimpice, vara viitoare“, şi-a început Iwata discursul.
Acesta a înaintat şi două soluţii pentru organizarea unui eveniment, în condiţii de criză: fie ca Jocurile să se desfăşoare cu porţile închise – ceea ce ar fi un dezastru economic pentru organizatorii care mizează pe vânzarea biletelor – fie ca ele să fie regândite, cu un număr mult mai mic de participanţi.
În mod normal, la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară sunt angrenaţi peste 10.000 de sportivi. În 2016, la Rio de Janeiro, am avut 11.238 de atleţi din 207 ţări, care au concurat în 306 probe. O eventuală micşorare a evenimentului la Tokyo ar echivala, din nou, cu o catastrofă financiară, având în vedere investiţiile făcute de japonezi în infrastructură, inclusiv în cea sportivă. Organizatorii confirmă scenariul apocaliptic
Poate că mulţi dintre cei care vor citi afirmaţiile făcute de virologul japonez pentru CNN vor crede că acesta exagerează cu scenariul său apocaliptic. Din păcate, afirmaţiile făcute acum de Kentaro Iwata vin doar în completarea unor declaraţii similare, oferite, acum două săptămâni, de un om din Comitetul de Organizare!
Toshiro Muto, director executiv în cadrul JO 2020, a admis, la începutul lunii aprilie, că mutarea evenimentului pentru vara anului viitor nu e şi o garanţie a faptului că sărbătoarea sportului mondial va fi ferită de probleme.
„Nu cred că cineva poate spune dacă pandemia va fi controlată sau nu până în iulie 2021, dar am decis să amânăm Jocurile pentru un an, aşa că tot ceea ce putem face e să muncim din greu pentru a ne pregăti până atunci“, a afirmat Muto.
Întrebat despre variantele pe care japonezii le iau în calcul, dacă pandemia va continua să facă ravagii până în vara anului viitor, Muto a evitat un răspuns clar: „În loc să ne gândim la planuri alternative, trebuie să ne concentrăm pe utilizarea tehnologiei pe care o avem şi să lucrăm împreună pentru a găsi un medicament şi a depăşi această criză“.
După ce au fost amânate cu un an, Jocurile Olimpice au fost reprogramate pentru intervalul 23 iulie – 8 august. S-a păstrat, totuşi, denumirea de Tokyo 2020, decizia fiind una simbolică.
Tokyo a avut o ediţie anulată!
Tokyo a mai găzduit o dată Jocurile Olimpice de Vară, în 1964, între 10 şi 24 octombrie. S-a ajuns la această perioadă neobişnuită pentru ca sportivii să nu fie afectaţi de căldura şi umiditatea verii.
Înaintea ediţiei din 1964, Tokyo ar fi trebuit să găzduiască JO 1940, însă acest eveniment s-a anulat, din cauza celui de-Al Doilea Război Mondial, aşa cum s-a întâmplat şi cu ediţia din 1944, care ar fi trebuit să aibă loc la Londra.
12,25 de miliarde de dolari au cheltuit japonezii pentru organizarea Jocurilor Olimpice, potrivit unui anunţ făcut în luna decembrie.
7,8 milioane de tichete au fost vândute pentru probele din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. 33 de milioane de oameni ar fi trebuit să viziteze Tokyo, potrivit estimărilor, pentru JO 2020.