Ministrul italian Teresa Bellanova se va întâlni luni cu ambasadorul României în Italia, George Gabriel Bologan, în încercarea de a încheia un acord privind permiterea revenirii muncitorilor sezonieri români în Italia, potrivit IlSole24ore. Potrivit sursei citate, un sfert din sezonierii din Italia sunt români.

După ce Comisia Europeană a dat undă verde deplasărilor libere în UE pentru muncitorii din agricultură şi pentru cei din sistemul sanitar, Italia caută o cale pentru a răspunde şi la criza din agricultură, arată Digi24, care citează IlSole24ore.

„Suntem în contact cu diverse ţări, luni mă voi întâlni cu ambasadorul român în Italia. Coridoarele permise de UE nu sunt suficiente. Trebuie să găsim soluţii de la o ţară la alta şi lucrăm pe acest front”, a spus ministrul agriculturii italian, Teresa Bellanova.

Pentru muncitorii extracomunitari, Italia a prelungit automat permisele de şedere până pe 15 iunie. Dar nu este suficient pentru a rezolva lipsa de muncitori din agricultură, pentru că la apel lipsesc cei din Uniunea Europeană: numai din România, anual, vin în Italia peste 107.000 de sezonieri, un sfert din total. Întoarcerea lor este urgentă, spun italienii.

Lasă un răspuns