Unul dintre marile succese muzicale ale României pe plan internaţional a fost creat în anii ’70, peste Prut. O-Zone a preluat melodia şi a făcut-o cunoscută lumii întregi.
Trupa O-Zone din Basarabia a cucerit faima internaţională cu cântece care au ajuns pe buzele tuturor. „Dragostea din tei“, „Despre tine“ şi „De ce plâng chitarele“ sunt şi acum fredonate pe ringurile de dans făcând limba română cunoscută în lumea întreagă.
Una dintre aceste piese este, de fapt, o versiune a unui şlagăr din anii ’70, al unei trupe extrem de populare din Republica Moldova intitulate „Noroc“.
Comuniştii au interzis la un moment dat formaţia de muzică uşoară şi i-au permis reluarea activităţii după câţiva ani, dar sub un alt nume – „Contemporanul“.
„De ce plâng chitarele“ este hit-ul care a consolidat succesul mondial al trupei O-Zone, cu Dan Bălan, Arsenie Todiraş şi Radu Sîrbu.
La începutul anilor 2000, muzica românilor de peste Prut se auzea în toată lumea, iar O-Zone era cea mai populară trupă din Europa în 2004, dar un an mai târziu, Dan Bălan, fondatorul, a desfiinţat trupa. Ei mai cântă acum, în acea formulă, doar în marile spectacole din România.
Cu mult înaintea O-Zone a existat însă o trupă legendară pentru basarabeni, care a fost pepinieră pentru marii şi îndrăgiţii artişti ai Moldovei. Se chema „Noroc“ şi era o formaţie întemeiată de muzicianul Mihai Dolgan (1942-2008).
În trupă a cântat, printre alţii, şi regretatul artist unionist Ion Aldea Teodorovici. La un moment dat, la începutul anilor ’70, comuniştii au acuzat muzicienii de la „Noroc“ de „subversiune ideologică“ şi au interzis trupa. Aceasta a putut reveni abia la mijlocul anilor ’70, cu un nume schimbat, în ton cu vremurile – „Contemporanul“. În timp, trupa a putut reveni la denumirea originală, de „Noroc“.
Videoclipurile sale se pot găsi pe Youtube, încărcate de nostalgici care vor să arate publicului cât din muzica fără vârstă a românilor de ambele părţi ale Prutului a fost scrisă şi cântată de „Noroc“-ul lui Mihai Dolgan.