În această săptămână în cinematografele românești a intrat filmul care a deschis Cannes-ul anul trecut: „Todos lo saben”/„Everybody Knows”, o producție spaniolă, regizată de un iranian, și cu o distribuție de zile mari.

Până la acest film, două dintre peliculele regizate de Asghar Farhadi au adus Iranului două Oscar-uri pentru film într-o limbă străină.

Javier Bardem și Penélope Cruz au deschis Festivalul de la Cannes anul trecut, cu „Everybody Knows”. Bardem și Cruz sunt căsătoriți din anul 2010, iar în film joacă doi foști iubiți care se reîntâlnesc după mai mulți ani.

Filmul nu este însă un love-story și nici o dramă romantică, ci un thriller psihologic marca Asghar Farhadi – regizorul iranian recunoscut pentru dramele în familie, detonate de traume misterioase din trecut.

Nunta care i-a adunat pe toți împreună se încheie abrupt cu dispariția lui Irene, fiica personajului jucat de Penélope Cruz. Și toată lumea se afla pe lista de suspecți: de la membrii familia extinse, care se luptă cu datoriile, la tatăl rămas acasă în Argentina.

Elementul de thriller – răpirea fetei – funcționează mai mult ca un pretext pentru ca regizorul Asghar Farhadi să facă ce știe mai bine: observarea caracterului uman în condiții extreme și tensionarea relațiilor până la punctul de rupere.

Lasă un răspuns