Joi, în timpul ședinței solemne de guvern ținută la Alba Iulia, a fost prezentat un filmuleț omagial dedicat Centenarului. În clip erau prezentate realizările României și lucrurile cu care ne mândrim. Dar video-ul a fost intens criticat pe rețelele de socializare, iar o serie de gafe comise de cei care au realizat filmulețul au inflamat mai mult spiritele.

De exemplu, două dintre informațiile oferite în clip sunt false. Mai întâi, autorii videoclipului spun la un moment dat, făcând referire la primul zbor al lui Traian Vuia, că „în România, pentru prima oară un om s-a ridicat de la sol cu un aparat mai greu decât aerul”. Această informație este falsă deoarece zborul din 18 martie 1906 a avut loc la Paris.

Al doilea neadevăr expus în clip este că „în România s-a iluminat electric primul oraş european”. Este vorba de Timișoara, care în 1884, a devenit primul oraş cu străzile iluminate electric din Europa.

Neconcordanța constă în faptul că în acel moment, Timişoara făcea parte din Imperiul Austro-Ungar și abia 34 de ani mai târziu a devenit parte din România după Marea Unire din 1918.

La câteva ore după ce clipul a fost făcut public, fotograful Inquam Photos, Octav Ganea, a descoperit că filmul de prezentare a României, care a fost difuzat la începutul ședinței solemne a Guvernului, la Alba Iulia, conține imagini cu un lup din Norvegia.

De asemenea, România este prezentată ca fiind „țara câmpiilor, unde lanurile se unduiesc în bătaia vântului”, dar pe fundal sunt imagini realizate cu grânele din Rusia.

Lasă un răspuns