Sunt câteva reguli stricte care trebuie respectate atunci când păşim într-un restaurant.

Bărbatul intră primul, dă comanda și plătește nota.

O seară la restaurant este foarte plăcută. Însă, sunt reguli stricte, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Pentru a evita situaţiile neplăcute, începând cu aşezatul pe scaun, folosirea şerveţelului ori abordarea chelnerului, este importat să fim atenţi la câteva detalii.

Bune maniere la restaurant

 1. Când intrăm într-un restaurant, nu trântim uşa în nasul celui din spatele nostru, ci chiar o ţinem, ca să poată intra şi el. E normal ca acesta să ne mulţumească.  
 2. Nu se intră în restaurant cu paltonul, cu pălăria pe cap sau cu umbrela în mână, chiar dacă vrei doar să te asiguri că sunt locuri libere. Cu atât mai mult, nu-ţi vei pune hainele pe scaunul de alături.  
 3. Primul care intră în restaurant este bărbatul, pentru a-şi proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere şefului de sală să-i indice o masă liberă.
 4. În orice situaţie, doamna este rugată să-şi aleagă locul pe care-l doreşte.  
 5. Bărbatul trage scaunul pe care urmează să se aşeze invitata sa şi ocupă locul de vizavi, dacă e liber.  
 6. Lista de bucate este consultată de fiecare în parte. După ce s-au hotărât ce vor să mănânce şi să bea, domnul este cel care dă comanda.
 7. O doamnă evită să vorbească cu chelnerul, pe tot parcursul mesei.
 8. O doamnă nu intră într-un local unde se servesc cu predilecţie băuturi alcoolice. În schimb, îi este permis să intre într-un restaurant de lux.
 9. Nu va arunca priviri insistente şi curioase prin sală, nu se va pieptăna şi nu-şi va retuşa machiajul la masă.
 10. O doamnă sau două doamne singure într-un restaurant nu-şi vor comanda niciun fel de băuturi tari şi ar fi de dorit să evite chiar şi vinul.

Cum stăm la masă

 • Când începem să mâncăm, ne aşezăm confortabil, apropiindu-ne de masă, pentru a nu ne pune şervetul pe genunchi. Îl folosim doar pentru a ne şterge buzele, la nevoie, şi nu-l împăturim frumos la sfârşit.
 • Serviciul la masă intră în atribuţiile chelnerului,care le dă întotdeauna întâietate doamnelor. Dacă, în lipsa acestuia, bărbatul toarnă vin în pahare, nu pune sticla pe masă, ci în frapieră.
 • Masa ia sfârşit numai la dorinţa doamnei care vă însoţeşte. Chemaţi discret chelnerul, pentru a achita nota de plată. Verificaţi-o cu o privire, căci aveţi dreptul să corectaţi greşelile flagrante. Dacă se iveşte o problemă, o rezolvaţi simplu, cerând lămuriri chelnerului. Veţi apela la patron numai dacă este absolut nevoie. 
 • La plecare, bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgându-i scaunul.
 • La garderobă, prima care se îmbracă este doamna.Garderobiera nu intervine şi nici doamna nu-l ajută pe domn să-şi pună paltonul sau fularul.

SURSA: adevarul.ro, ”Codul bunelor maniere“,de Aurelia Marinescu (1996)

Lasă un răspuns