Sunt câteva reguli stricte care trebuie respectate atunci când păşim într-un restaurant.
Bărbatul intră primul, dă comanda și plătește nota.
O seară la restaurant este foarte plăcută. Însă, sunt reguli stricte, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Pentru a evita situaţiile neplăcute, începând cu aşezatul pe scaun, folosirea şerveţelului ori abordarea chelnerului, este importat să fim atenţi la câteva detalii.
Bune maniere la restaurant
- Când intrăm într-un restaurant, nu trântim uşa în nasul celui din spatele nostru, ci chiar o ţinem, ca să poată intra şi el. E normal ca acesta să ne mulţumească.
- Nu se intră în restaurant cu paltonul, cu pălăria pe cap sau cu umbrela în mână, chiar dacă vrei doar să te asiguri că sunt locuri libere. Cu atât mai mult, nu-ţi vei pune hainele pe scaunul de alături.
- Primul care intră în restaurant este bărbatul, pentru a-şi proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere şefului de sală să-i indice o masă liberă.
- În orice situaţie, doamna este rugată să-şi aleagă locul pe care-l doreşte.
- Bărbatul trage scaunul pe care urmează să se aşeze invitata sa şi ocupă locul de vizavi, dacă e liber.
- Lista de bucate este consultată de fiecare în parte. După ce s-au hotărât ce vor să mănânce şi să bea, domnul este cel care dă comanda.
- O doamnă evită să vorbească cu chelnerul, pe tot parcursul mesei.
- O doamnă nu intră într-un local unde se servesc cu predilecţie băuturi alcoolice. În schimb, îi este permis să intre într-un restaurant de lux.
- Nu va arunca priviri insistente şi curioase prin sală, nu se va pieptăna şi nu-şi va retuşa machiajul la masă.
- O doamnă sau două doamne singure într-un restaurant nu-şi vor comanda niciun fel de băuturi tari şi ar fi de dorit să evite chiar şi vinul.
Cum stăm la masă
- Când începem să mâncăm, ne aşezăm confortabil, apropiindu-ne de masă, pentru a nu ne pune şervetul pe genunchi. Îl folosim doar pentru a ne şterge buzele, la nevoie, şi nu-l împăturim frumos la sfârşit.
- Serviciul la masă intră în atribuţiile chelnerului,care le dă întotdeauna întâietate doamnelor. Dacă, în lipsa acestuia, bărbatul toarnă vin în pahare, nu pune sticla pe masă, ci în frapieră.
- Masa ia sfârşit numai la dorinţa doamnei care vă însoţeşte. Chemaţi discret chelnerul, pentru a achita nota de plată. Verificaţi-o cu o privire, căci aveţi dreptul să corectaţi greşelile flagrante. Dacă se iveşte o problemă, o rezolvaţi simplu, cerând lămuriri chelnerului. Veţi apela la patron numai dacă este absolut nevoie.
- La plecare, bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgându-i scaunul.
- La garderobă, prima care se îmbracă este doamna.Garderobiera nu intervine şi nici doamna nu-l ajută pe domn să-şi pună paltonul sau fularul.
SURSA: adevarul.ro, ”Codul bunelor maniere“,de Aurelia Marinescu (1996)