Pandemia de coronavirus este ”un scenariu de coşmar”, dar numărul deceselor provocare de boală ar putea să nu fie atât de ridicat aşa cum anticipează unii, înclusiv preşedintele Donald Trump, potrivit co-fondatorului Microsoft, Bill Gates, conform news.ro.

Săptămâna trecută, Trump a anticipat că în Statele Unite ar putea avea loc între 100.000 şi 200.000 de decese provocate de boala COVID-19, confirmând estimările consilierului pentru sănătate al Casei Albe Anthony Fauci.

”Dacă respectăm distanţarea socială ar trebui să putem ieşi din pandemie cu un număr cu mult mai mic decât acesta”, a declarat Gates la televiziunea Fox News. El a spus că ”este foarte important” că au fost publicate cifrele respective, pentru ca oamenii să înţeleagă gravitatea situaţiei.

Duminică, în Statele Unite erau confirmate cel puţin 312.245 de cazuri, între care peste 8.500 de decese. La nivel global sunt peste 1,2 milioane de cazuri şi cel puţin 65.711 de decese.

Gates, care a demisionat luna trecută din consiliul de administraţie al Microsoft pentru a se dedica activităţilor caritabile, a spus că dacă oamenii vor continua să practice distanţarea socială şi vor rămâne în carantină, atunci numărul de cazuri ar trebui să scadă spre sfârşitul acestei luni.

”Acesta este un scenariu de coşmar pentru că răspândirea virusurilor respiratorii cu transmitere de la om la om poate creşte exponenţial. Şi, dacă am fi continuat să mergem la muncă, să călătorim aşa cum o făceam, curba îmbolnăvirilor nu ar fi scăzut până când majoritatea oamenilor nu ar fi fost infectaţi, iar atunci un număr uriaş ar fi ajuns la spital şi ar fi fost foarte mulţi morţi”, a spus Gates.

Magnatul a anticipat că lucrurile ”nu vor reveni cu adevărat la normal până nu vom avea un vaccin care să ajungă practic în toată lumea”.

În timp ce pandemia de coronavirus este ”foarte, foarte rea”, Gates a spus că nu este ”cel mai grav caz”. El a făcut referire la numărul relativ scăzut al cazurilor fatale, comparativ cu o boală precum variola.

Gates a afirmat anterior că Statele Unite au ratat şansa de a evita distanţarea socială obligatorie, pentru că nu au luat măsuri suficient de rapide împotriva pandemiei de COVID-19.

În 2015, Gates a avertizat că o boală şi nu un război riscă să provoace milioane de morţi în deceniile  următoare. Ulterior, Gates a spus că s-a făcut  numai 5% din ceea se putea face pentru a răspunde unei situaţii de tipul unei pandemii de coronavirus.

”Este dificil să aloci bani pentru ceva care nu şti când se va întâmpla. Sunt sigur că acum, cu acest impact uriaş, vom aloca bani”, a adăugat el.

În luna februarie, Gates a spus că Bill & Melinda Gates Foundation va contribui cu până la 100 de milioane de dolari la reacţia globală faţă de COVID-19.

Lasă un răspuns