Autorul atacului armat de marţi seara în apropierea târgului de Crăciun din Strasbourg este un bărbat în vârstă de 29 de ani şi se află pe o listă de supraveghere a serviciilor de securitate internă din Franţa, fiind suspectat că prezintă un risc pentru securitate, au anunţat autorităţile citate de Reuters.

Suspectul născut în Strasbourg este cunoscut de poliţie în legătură cu activitatea infracţională fără caracter terorist.

Mai mult, locuinţa sa a fost percheziţionată în dimineaţa zilei în care a avut loc atacul, în legătura cu un jaf, potrivit unor surse din poliţie. AFP, însă, scrie că suspectul trebuia să fie arestat marţi dimineaţa de jandarmi în cadrul unei anchete pentru tentativă de omor, dar nu se afla acasă. În urma percheziţiilor, poliţiştii au găsit grenade.  

El este înarmat şi a reuşit să fugă pe jos de la locul atacului, deşi a fost rănit de o patrulă de soldaţi în urma unui schimb de focuri produs în cartierul în care s-ar fi ascuns. Suspectul s-a baricadat pe rue d’Epinal, unde au fost auzite schimburi de focuri de armă.  

„A avut două rânduri de confruntări cu forţele de securitate”, a declarat ministrul de Interne francez Christophe Castaner, care a spus că au fost intensificate controalele la frontieră şi a fost sporită securitatea la toate târgurile de Crăciun.  

Există suspiciunea că o a doua persoană ar fi fost implicată în atacul armat soldat cu 4 morţi şi 12 răniţi.

Autorităţile cred că atacul a avut o motivaţie teroristă, motiv pentru care Franţa se află în alertă ridicată.  

Potrivit Ministerului de Interne, 350 de persoane au fost mobilizate pe teren, inclusiv 100 de persoane din poliţia judiciară, şi două elicoptere. Serviciile RAID, BRI, Operation Sentinel sunt pe teren.

„Mijloace suplimentare” au fost trimise de guvern la Strasbourg, anunţă ministerul. Emmanuel Macron „se va întâlni cu un mic consiliu de apărare miercuri, 12 decembrie, după Consiliul de Miniştri, dat fiind atacul de la Strasbourg”, a anunţat Palatul Elysee.

În prezent, oraşul Strasbourg face obiectul unei reţele consolidate.

Miercuri dimineaţă manifestaţiile vor fi interzise de prefecţi pentru a permite poliţiei să „se mobilizeze total”, adaugă Christophe Castaner.

Guvernul a decis să treacă la starea de urgenţă, prin întărirea controalelor la frontiere şi punerea în aplicare a unor controale mai ample în toate târgurile de Crăciun care au loc în Franţa pentru a evita riscul unor alte atacuri.

Va exista, de asemenea, o mobilizare suplimentară a dispozitivelor forţelor de ordine pe întreg teritoriul francez, anunţă acesta.

Sute de agenţi de poliţie, jandarmi şi militari au fost mobilizaţi în centrul oraşului Strasbourg.

Marţi seara, în jurul orei 20.00, un individ înarmat cu o armă automată a pătruns în perimetrul Târgului de Crăciun desfăşurat în centrul oraşului francez Strasbourg, şi a deschis focul în mulţime.

Cel puţin 15 persoane au fost împuşcate. Atentat la Strasbourg, la Târgul de Crăciun.

Lasă un răspuns