Un medic implicat într-un studiu clinic pentru vaccinul dezvoltat de compania americană Moderna pentru noul coronavirus a declarat că speră dar nu este convins că acesta ar putea fi disponibil pentru a fi distribuit în acest an, transmite CNBC.

Dr. Carlos del Rio, profesor în medicină la Emory University, a declarat pentru CNBC că un vaccin pentru Covid-19 ar putea fi gata să fie distribuit până la sfârşitul anului 2020, dar a avertizat că este un termen fără precedent.

”Sunt de un optimism precaut. Dezvoltăm într-un ritm fără precedent”, a declarat del Rio la emisiunea ”Power Lunch”, în comentarii asemănătoare cu cele făcute vineri de reputatul imunolog dr. Anthony Fauci.

Emory University, din Atlanta, este unul dintre centrele de testare pentru vaccinul candidat pentru Covid-19 al companiei Moderna, care a început în martie primul test clinic din Statele Unite pentru un astfel de vaccin.

Fauci, care oferă consultanţă echipei de reacţie l coronavirus a Casei Albe, a afirmat vineri, într-un interviu, că termenul său pentru dezvoltarea unui vaccin, de 12-18 luni, rămâne intact şi că este posibil ca acesta să fie gata să fie distribuit în decembrie.

”Este uluitor să te gândeşti că la un an de la identificarea unui virus vom avea un vaccin gata să fie distribuit. Gata să fie distribuit masiv. Trebuie să fiu puţin precaut şi să spun că sper să se întâmple, dar nu vreau să fiu – vreau să fiu sigur că o vom face cum trebuie”, a spus del Rio.

Într-o perioadă de 65 de zile, cercetătorii au izolat şi identificat virusul şi au început să testeze un posibil vaccin pe oameni, a arătat del Rio.

”Asta nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus medicul.

Studiul clinic al Moderna are loc la Vaccine and Treatment Evaluation Unit a Emory şi  la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute din Seattle.

În mod obişnuit, cercetarea şi dezvoltarea unui vaccin pentru uz public durează un deceniu, dar experţii încearcă să răspundă rapid la coronavirusul care a infectat cel puţin 5 milioane de oameni şi a provocat moartea a aproape 336.000 de oameni la nivel mondial, potrivit datelor disponibile vineri seara, ale Johns Hopkins University.

Moderna, companie de biotehnologie care colaborarează cu National Institutes of Health pentru dezvoltarea rapidă a vaccinului său cndidat, a publicat date încurajatoare obţinute în faza I a studiului său clinic, văzută drept o fază referitoare la siguranţă. Compania anticipează că va începe în curând studii de fază a II-a, în care va administra doze unor 600 de participanţi, faza a III-a urmând să înceapă în iulie.

Compania intenţionează să aibă un vaccin gata să fie distribuit pe piaţă la începutul anului 2021.

Un vaccin este considerat a fi remediul esenţial pentru ca oamenii să poată ieşi din case fără să fie îngrijoraţi că se infectează cu virusul mortal, iar economia să fie repornită.

Del Rio a spus că nu este nevoie să fie vaccinată toată populaţia pentru ca viitoarele epidemii să fie sub control.

”Dacă vor fi vaccinaţi 40% dintre oameni şi 20% iau boala, se va ajunge la imunitate de turmă. Acolo trebuie să ajungem. Nu trebuie să vaccinăm toţi oamenii. Ne va ajuta imunitatea de turmă”, a spus medicul.

Lasă un răspuns