Un computer Apple asamblat manual de fondatorii companiei, Steve Jobs și Steve Wozniak, în urmă cu 45 de ani, s-a vândut marți, 9 noiembrie, la o licitație din California pentru 400.000 de dolari, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Este vorba despre modelul Apple-1, din care au mai rămas doar câteva zeci de exemplare în întreaga lume. Computerul din 1976, în stare de funcţionare, a fost inițial estimat la o sumă cuprinsă între 400.000 şi 600.000 de dolari de John Moran Auctioneers, care a organizat licitaţia în Monrovia, lângă Los Angeles.

În urmă cu 7 ani, un Apple-1 ca acesta a fost vândut cu peste 900.000 de dolari de casa de licitaţii Bonhams.

Compania fondată de Steve Wozniak și Steve Jobs a construit în total doar 200 de Apple-1, toate asamblate manual în casa lui Jobs, majoritatea fiind vândute la vremea respectivă cu 666,66 dolari. Expertul Corey Cohen, intervievat de Los Angeles Times, consideră că până, în prezent, 60 de Apple-1 au fost identificate, însă doar 20 dintre ele mai sunt funcţionale.

Doar șase exemplare de Apple-1 în cutie din lemn de koa Exemplarul Apple-1 vândut în California este special datorită faptului că vine asamblat într-o carcasă din lemn exotic, de koa, originar din Insulele Hawaii.

Există doar şase exemple cunoscute de Apple-1 cu carcasă de koa, conform catalogului casei John Moran Auctioneers.

Computerele Apple-1 lansate în 1976 se numără printre cele mai vechi modele de calculatoare personale pre-asamblate (cu componentele deja lipite pe placa de bază). De obicei, acestea erau vândute fără carcasă sau tastatură.

Casa de licitații John Moran Auctioneers a arătat că exemplarul, care a fost vândut cu un monitor video Panasonic din 1986, a avut doar doi proprietari de-a lungul timpului. Computerul a fost achiziţionat inițial de un profesor de la Chaffey College din California. Acesta l-a vândut în 1977 unuia dintre studenţii săi, care l-a păstrat până în prezent. Potrivit Los Angeles Times, studentul respectiv a plătit doar 650 de dolari pentru calculator la momentul acela.

Lasă un răspuns