Numărul abonamentelor la colecţiile digitale ale bibliotecilor publice din Marea Britanie a crescut cu până la 770% în unele regiuni, cărţile electronice reprezentând o modalitate de petrecerea timpului în perioada epidemiei de coronavirus, informează vineri Press Association.

Întrucât autorităţile recomandă cu fermitate izolarea la domiciliu pentru contracararea transmiterii COVID-19, cărţile în format ebook şi audiobook sunt din ce în ce mai solicitate, a precizat Asociaţia Consiliilor Locale (LGA) din Marea Britanie.

Deşi toate bibliotecile administrate de consiliile locale sunt închise pe perioada pandemiei, birourile de abonamente au înregistrat o creştere a cererilor pentru resurse digitale.

Consiliul local al comitatului Hampshire a înregistrat o creştere cu 770% a utilizatorilor digitali, Cornwall, cu 630%, iar Hertfordshire, cu 332%.

Bibliotecile din Hampshire au înregistrat o creştere cu 23% în numărul de ebook-uri împrumutate şi o creştere de 52% a celor rezervate.

La capitolul audiobook-uri, creşterea a fost de 31% la împrumuturi şi 20% la rezervări.

Procentele au fost calculate comparând activitatea de împrumut de pe 11 martie, înainte de începerea perioadei de izolare la domiciliu, cu datele de pe 18 martie.

„Numărul persoanelor care îşi fac abonament pentru serviciile digitale ale bibliotecilor a crescut exponenţial în unele regiuni din ţară”, a spus preşedintele comisiei pentru cultură, turism şi sport, Gerald Vernon-Jackson.

„O finanţare suplimentară ar ajuta bibliotecile să-şi extindă licenţele şi să facă faţă cererii tot mai mari”.

LGA solicită guvernului o finanţare de 5 milioane de lire sterline pentru a sprijini bibliotecile să-şi mărească fondurile de împrumut digitale.

Lasă un răspuns