Manifestanţi au blocat sâmbătă un drum care asigură o legătură între Irlanda şi Irlanda de Nord, construind un zid de beton şi false baraje militare, pentru a ilustra ceea ce va însemna un Brexit dur în această regiunea fragilă.

Locuitori din regiune au folosit bariere de beton şi au instalat un birou vamal, apărat de un fel de turn de observaţie, cu falşi militari purtând uniforma britanică – o scenă menită să amintescă cele trei decenii de violenţe.View image on Twitter

View image on Twitter

ITV News✔@itvnews

”Este vorba despre a aminti generaţiei noastre mai tinere care era situaţia în urmă cu 25 de ani”, a declarat John McNamee, un activist din cadrul Comunităţilor frontaliere împotriva Brexitului (BCAB – Border Communities against Brexit).

View image on Twitter

Sam McBride✔@SJAMcBride

”Aşa era situaţia şi noi nu vrem cu adevărat să redevină aşa”, a adăugat activistul, deghizat în vameş.

În cazul în care Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană la 29 martie fără acord, frontiera între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord va deveni o frontieră extermă a UE, unde se vor efectua controale vamale.

”Ne aflăm la 60 de zile de realitatea Brexitului cu sau fără acord”, a declarat Tom Murray, unul dintre organizatorii BCAB.

”Fără acord, ar putea să se impună o frontieră. Asta arată care va fi cel mai rău scenariu”, a subliniat el.

sursa: news.ro

Lasă un răspuns