Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului italian Roberto Salvalaio, şi violoncelistul Răzvan Suma vor interpreta, pe 5 iunie, la Sala Radio, lucrări semnate de Astor Piazzolla, considerat cel mai mare compozitor de tango.

Piazzolla a revoluţionat tangoul tradiţional argentinian, prin îmbinarea sa cu elemente de jazz şi muzică clasică.

Din program vor face parte lucrări precum „Le grand tango”, „Kicho” (primele două în aranjamentul lui Julian Caeiro), „Tango no. 2 – Cantengue” şi „Recordando”, suită pentru orchestră de coarde.

În partea a doua a serii de la Sala Radio va fi interpretat un repertoriu baroc, ce include două lucrări semnate de Vivaldi – Simfonia în si minor şi Credo în mi minor, alături de Dall’Abaco: Concerto da chiesa şi Pergolesi (F. Durante): Magnificat. Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Ciprian Ţuţu.

Dirijorul Roberto Salvalaio a studiat la Conservatorul din Veneţia, Coservatorul din Verona şi Conservatorul din Rovigo. În 1999, a fost invitat să dirijeze Orchestra Naţională Radio în cadrul Festivalului de muzică contemporană, înregistrând, sub patronajul Ministerului Culturii, un CD dedicat celor mai buni compozitori români contemporani.

A dirijat numeroase ansamblu, cum sunt Orchestra simfonică din Veneţia, Filarmonica „Transilvania” din Cluj – Napoca, Orchestra Operei Teatrului Academic Naţional din Ulanbator (Mongolia), Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Orchestra Simfonică Naţională din Caracas (Venezuela), Marea Orchestră Simfonică Rusă, Orchestra Simfonică din Catania, Orchestra Simfonică Mediteraneană, Filarmonica din Târgu Mureş, Filarmonica din Chişinău, Teatrul de Operă şi balet din Yakutsk, Teatrul de operă şi balet din Ulaan Ude şi Orchestra Simfonică din Balcani.

A fost, de asemerea, autor al unor programe radio muzicale pentru RAI, „Meravigli Musicali”, colaborând cu editurile A. Pagani şi Curci ca revizor al lucrărilor inedite ale lui Astor Piazzolla. S-a îngrijit personal de revizia manuscriului oratoriului El Pueblo Joven, pe care în februarie 2007 l-a interpretat la Bucureşti, în primă audiţie mondială, transmisă în direct de Radio România.

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian şi Casa da Musica din Porto.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea şi Misha Katz.

Lasă un răspuns