Miniştrii Culturii din Uniunea Europeană au semnat o declaraţie privind rolul culturii în timpul crizei provocate de Covid-19.

Acest document programatic reprezintă un prim rezultat al reuniunii informale a miniştrilor Culturii din 8 aprilie 2020, organizată în sistem de videoconferinţă de Preşedinţia croată a Consiliului Uniunii Europene.

La reuniune au fost examinate consecinţele pandemiei Covid-19 asupra sectoarelor culturale şi creative, în vederea adoptării unor măsuri de atenuare a efectelor negative ale crizei. La conferinţa video au participat 26 de miniştri ai Culturii şi trei comisari (Věra Jourová, Mariya Gabriel şi Thierry Breton).

„Eforturile pe care le-am susţinut, pe plan naţional, pentru diminuarea efectelor negative cauzate de criza Covid-19 asupra sectoarelor culturale şi creative sunt dublate de o asumare din partea fiecărui stat membru al Uniunii Europene. Este necesară continuarea demersurilor pentru a sprijini revenirea cât mai rapidă a acestor industrii. Declaraţia reafirmă solidaritatea faţă de artişti, jurnalişti şi faţă de toţi cetăţenii Uniunii Europene, pentru care formele de exprimare culturală sunt o necesitate în viaţa de zi cu zi”, a transmis într-un comunicat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Declaraţia miniştrilor Culturii din statele membre UE salută atât măsurile adoptate la nivel naţional, cât şi pe cele ale Comisiei Europene, definind, totodată, paşi de acţiune pentru viitor.

Textul accentuează relevanţa iniţiativelor de susţinere a sectoarelor culturale şi creative, inclusiv a celor din audiovizual şi mass-media, care vin în sprijinul întreprinderilor şi al persoanelor afectate de criză, protejând în egală măsură bunăstarea cetăţenilor europeni, prin facilitarea accesului acestora la conţinut cultural online.

Declaraţia subliniază importanţa culturii ca resursă-cheie în perioada de recuperare de după criză. Un rol vital în această perioadă îl deţine mass-media, în contextul în care raportarea, credibilitatea şi dedicarea jurnaliştilor reprezintă adevărate valori în combaterea dezinformării şi a ştirilor false, mai necesare ca oricând.

Au fost conturate următoarele demersuri de coordonare europeană: Elaborarea unor evaluări periodice pentru a acţiona în mod corespunzător; Propunerea de soluţii pentru ca eforturile la nivel UE, într-o perspectivă multianuală, să completeze măsurile naţionale actuale, cu o atenţie specială la flexibilitatea şi iniţiativele digitale din cadrul programului Europa Creativă; Garantarea faptului că ajutorul oferit prin programele şi fondurile UE va susţine sectoarele culturale şi creative şi va contribui la redresarea acestora.

Statele membre UE reafirmă angajamentul pentru măsuri politice decisive suplimentare care sprijină sectoarele culturale şi creative în perioadele de criză şi nu numai.

Următoarea reuniune informală a miniştrilor Culturii, planificată de Preşedinţia croată a Consiliului UE, va avea loc pe 19 mai 2020.

Lasă un răspuns