Miliardarul japonez Yusaku Maezawa, care va fi primul pasager civil ce va călători spre Lună, a lansat online un concurs a cărui căştigătoare îi va deveni soţie şi îl va însoţi în prima cursă comercială a SpaceX în jurul satelitului natural al Pământului.
Demersurile lui Maezawa vor fi televizate, sub forma unui reality-show.
El are vârsta de 44 de ani şi este a 22-a cea mai bogată persoană din Japonia, cu o avere estimată de Forbes la 1,8 miliarde de euro. După cum a declarat pe site-ul oficial al proiectului, „singurătatea şi golul constant încep să mă cucerească”.
Maezawa spune că, după ce a trăit exact cum şi-a dorit şi şi-a condus compania timp de 21 de ani, este momentul unei „reporniri”. Recent, el a încheiat o relaţie pe care o avea cu actriţa Ayame Goriki. Acum, caută „o parteneră de viaţă” alături de care să strige din spaţiu „pentru dragostea noastră şi pacea mondială”.
Ea trebuie să aibă vârsta de peste 20 de ani, să fie necăsătorită, să aibă o personalitate „luminoasă”, să fie o fire optimistă şi „să fie interesată să îşi trăiască viaţa la maxim”. Cel mai important, femeia trebuie să fie „dornică să meargă în spaţiu şi să participe la pregătirile pentru călătorie”. În plus, nu este obligatoriu să vorbească limba japoneză.
Candidaturile pot fi depuse până pe 17 ianuarie, iar miliardarul va anunţa decizia la finalul lunii martie. Călătoria spre Lună va avea loc peste trei ani. Întreg procesul va fi inclus într-un documentar, „Full Moon Lovers”, finanţat de agenţia de publicitate CyberAgent şi compania de producţie Asahi. El va fi difuzat pe platforma de streaming Abema TV.
În septembrie 2018 a fost anunţat că Maezewa va fi primul pasager al SpaceX, compania lui Elon Musk. Japonezul a cumpărat toate locurile din nava spaţială BFR pentru un preţ care nu a fost dezvăluit.
Acest concurs este cea mai recentă acţiune controversată a lui. În 2017, numele lui Maezewa a făcut înconjurul lumii după ce magnatul a plătit 110,5 milioane de dolari pentru a cumpăra o creaţie din 1982 a lui Jean-Michel Basquiat, acesta fiind cel mai mare preţ plătit vreodată pentru o lucrare a artistului american. Pentru asta, aparent, a vândut o parte dintre acţiunile companiei din care deţine 38%. „Când ceva îmi place, vânez până la capăt”, a spus el atunci. Colecţionarul deţine şi un tablou realizat de Adrian Ghenie, cumpărat în 2016.
Pe Twitter, el a promis să împartă utilizatorilor care îi urmăresc contul 1 miliard de yeni (8,2 milioane de euro) pentru a porni, astfel, în Japonia o dezbatere cu privire la introducerea unui salariu de bază unic.