Site-ul worldometers.info oferă în timp real cifrele pe care fiecare ţară le raportează oficial referitor la pandemia cu coronavirus: persoane infectate, decedaţi, recuperaţi, cei aflaţi în stare gravă.

Cifrele sunt cutremurătoare, mai ales în cazul unor ţări precum Italia, Spania, Franţa, referitor la oameni care au murit, sau gen Germania, SUA, Elveţia, Olanda, în ceea ce priveşte totalul celor depistaţi pozitiv.

În tot acest vârtej, există şi câteva ţări, extrem de puţine, care realmente şochează. Japonia e una dintre ele. Deşi a testat un număr foarte mare de persoane, deşi are o populaţie imensă, peste 125 de milioane, şi a fost a 3-a ţară cea mai lovită la început, după China şi Coreea de Sud, are astăzi un număr incredibil de mic raportat la toate aceste argumente.

Persoane infectate raportat la numărul total de locuitori ai ţării respective

ŢARA* / PROCENT
Japonia 0,001
China 0,006
Coreea de Sud 0,02
SUA 0,03
Franţa 0,05
Olanda 0,05
Germania 0,06
Spania 0,13
Italia 0,14
Elveţia 0,15
* au fost luate în calcul ţările care au testat un număr suficient de mare de persoane

Deşi primul caz al Japoniei a fost acum aproape două luni, iar al României acum o lună, iar populaţia ţării nostre e de peste 6 ori mai mică, numărul celor infectaţi în acest moment e practic acelaşi: 1.387 Japonia, 1.292 la noi.

Numărul decedaţilor

ŢARĂ / NR. LOCUITORI (milioane) / DECEDAŢI

Italia 60 9.100
Spania 47 4.858
China 1.400 3.292
Iran 81 2.378
Franţa 67 1.696
SUA 327 1.307
Marea Britanie 66 759
Olanda 17 546
Germania 83 304
JAPONIA 120 47

Ce secret deţine Japonia? Cum e posibil ca o ţară cu peste 125 de milioane de locuitori şi cu o densitate foarte mare în mai toate oraşele să nu fie copleşită absolut deloc de acest virus care a îngenuncheat sisteme medicale şi ţări cu o economie comparabile cu ceea ce înseamnă Japonia?

Gazeta Sporturilor i-a solicitat singurului fotbalist japonez din campionatul intern, Takayuki Seto, 34 de ani, de la Astra, explicaţii, din perspectiva lui, pentru acest contrast izbitor Japonia versus restul lumii.

Takayuki Seto: „Europa acum învaţă să pună masca, în Japonia aşa eşti educat de mic”

– Taka, te salut! Ce faci?

– Bine, acasă.

– Singur, nu e şi familia ta?

– Nu e, soţia, copiii i-am lăsat în Japonia.

– Eşti îngrijorat pentru ei?

– Vorbesc zilnic cu ei, sunt bine.

– Încercăm şi noi să ne explicăm cum e posibil ca Japonia să reuşească atât de bine să ţină în frâu această pandemie, ne ajuţi?

– Citesc zilnic ziarele din Japonia, ştiu ce se petrece acolo şi mi se pare că lumea nu e atât de panicată cum e prin Europa.

– Serios?

– Da. OK, au existat şi acolo cazuri de oameni care, atunci când s-a anunţat că ar fi bine să nu iasă din case, au mers să cumpere din hipermarketuri alimente, hârtie etc. Dar, de exemplu, chiar şi acum, când vorbim, restaurantele sunt deschise. Şcolile au fost închise acum 3 săptămâni, iar până zilele trecute chiar şi parcurile de distracţii erau accesibile.

– Restaurantele sunt deschise şi Japonia are acelaşi număr de infectaţi precum România, deşi are o populaţie de peste 6 ori mai mare?!

– Poate că în Japonia oamenii aveau deja în sânge, în cultura lor, lucrurile elementare despre ce înseamnă să te protejezi. Chestii care poate par mărunte, să porţi mască, să te speli des pe mâini, să fie curat oriunde.

– Apropo de măşti: voi, japonezii,le purtaţi foarte des şi înainte de această pandemie, de ce?

– Fiindcă aşa eşti crescut acolo, dacă ai o răceală sau o altă viroză respiratorie, să îi protejezi pe alţii. Aşa am fost crescuţi, aşa am fost educaţi, să ne punem mască dacă avem şi o simplă răceală, pentru a nu infecta şi pe altcineva. Deci lucrurile astea, care văd că în Europa acum sunt recomandate, odată cu acest virus, acolo, în Japonia, erau o obişnuinţă. Poate să fie şi acest lucru o explicaţie, de ce nu s-a răspândit mult la mine în ţară în comparaţie cu ce e în Italia, unde e foarte, foarte rău.

– Familia ta în ce oraş locuieşte?

– Nagoya!

– M-am uitat acum, oraşul în sine are aproape 2,5 milioane de locuitori, iar întreaga metropolă 10 milioane.

– Da, mai toate oraşele sunt mari. Şi acolo şcoala e închisă, dar soţia iese la magazin destul de des. Sunt cazuri puţine de persoane infectate, nu sunt foarte multe.

– Tu cum eşti, cum treci peste toată această perioadă?

– Ce să zic, n-avem antrenament, nu ies din casă, mai stau şi singur. Mi-e greu, dacă aş fi avut familia aici, m-aş fi jucat cu copiii, trecea timpul mai repede şi mai frumos. Aşa, e un pic complicat pentru mine.

sursa: gsp

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email