ING Bank România a crescut de la 15 la 35% avansul minim pentru creditele ipotecare standard, practicând acum una dintre cele mai ridicate rate necesare pentru obținerea unui împrumut dintre băncile mari, relevă date analizate de Profit.ro.

ING a modificat de mai multe ori în ultimii cinci ani avansul minim solicitat pentru împrumuturi.

Banca olandeză crescuse avansul la 25% în mai 2016 pentru creditele ipotecare, în contextul adoptării Legii privind darea în plată, însă la fel ca restul băncilor a revenit la valorile mai mici până la startul crizei COVID 19.

Banca majorase în 2017 și avansul la creditele Prima Casă de la 5 la 10%.

Ponderea mai mare a avansului raportat la valoarea ipotecii a fost redusă din nou la 5% pentru împrumuturile pe o perioadă de până la 25 de ani.

Băncile cer un avans care pornește, în general, de la 15% pentru împrumuturile standard, însă media la care acordă efectiv creditele este mai ridicată.

Valoarea medie a ponderii creditului în garanție (loan to value) era de 74% pentru împrumuturile ipotecare acordate în trimestrul 4 din 2019 și de 72% pentru întregul portofoliu de credite ipotecare, arată datele BNR.

Pe de altă parte, clienții au acces mai greu la creditare, din moment ce trebuie să economisească mai mult pentru a-și permite finanțarea unei părți din achiziția imobiliară din resurse proprii.

ING prognozează o scădere a economiei de 5,5% în acest an, pe fondul efectelor pandemiei, și o revenire parțială anul viitor.

Băncile estimau, înainte de criză, o creștere a prețului locuințelor în primul trimestru din acest an. În aprilie, prețurile apartamentelor la nivel național au scăzut însă cu 1,7%, după o creștere de 1,8% în martie.

Populația avea împrumuturi pentru locuințe de la bănci 83,1 miliarde de lei în martie. Segmentul ipotecar a avut cea mai mare creștere după criza financiară din 2008-2010, fiind susținut și de programul Prima Casă unde avansul a fost de doar 5%.

Lasă un răspuns