Lungmetrajul „Balerina/ Girl”, regizat de Lukas Dhont, premiat la Cannes, selectat la premiile Goya, César şi Lumière şi propunerea Belgiei pentru o nominalizare la Oscar, va rula în cinematografele româneşti din 15 februarie. 

Lungmetrajul de debut al lui Dhont, recompensat la gala premiilor Academiei Europene de Film cu premiul FIPRESCI, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes 2018, unde a fost recompensat cu patru premii, inclusiv cu trofeul Caméra d’Or.

Filmul despre un adolescent transgender care visează să devină balerin profesionist reprezintă lungmetrajul de debut al lui Dhont şi a fost nominalizat, de asemenea, pentru Lux Film Prize, acordat de Parlamentul European.

Lukas Dhont şi-a inspirat povestea din cazul real al dansatoarei Nora Monsecour, iar proiectul iniţiat ca un documentar a devenit o ficţiune, pornită din „nevoia de a spune ceva despre felul în care noi percepem genul, despre feminin şi masculin; dar cel mai important, despre (…) cineva, care alege să-şi asume cu adevărat destinul la vârsta de 15 ani, o căutare care pentru unii durează o viaţă”, după cum a spus regizorul. 

Pelicula a primit şi o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină” a Globurilor de Aur de anul acesta.  

Filmul „Balerina” va fi distribuit în România de Voodoo Films, cofinanţat prin Programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Lasă un răspuns