Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, primul cel mai important eveniment continental de profil al anului, îşi deschide porţile la 7 februarie 2019.

Se conturează a fi o „Berlinală franceză”, potrivit directorului evenimentului, Dieter Kosslick, cu trei filme franceze în competiţia oficială, iar Franţa este coproducător al altor câteva pelicule selectate în festival, conform DPA.

Competiţia oficială, una din cele nouă secţiuni ale festivalului, cuprinde 23 de titluri, dintre care 17 vor concura pentru trofeul suprem al Berlinalei – Ursul de Aur.

Şapte dintre cele 17 filme din Competiţie au fost regizate de femei, inclusiv pelicula „The Kindness of Strangers”, de Lone Scherfig, care va deschide festivalul, conform Variety.com.

Celelalte filme din Competiţie sunt: „The Ground Beneath My Feet”, de Marie Kreutzer; „So Long, My Son”, de Wang Xiaoshuai; „Elisa & Marcela”, de Isabel Coixet; „The Golden Glove”, de Fatih Akin; „God Exists, Her Name is Petrunya”, de Teona Strugar Mitevska; „By the Grace of God”, de Francois Ozon; „I Was at Home, But”, de Angela Schanalec; „A Tale of Three Sisters”, de Emin Alper; „Mr. Jones”, de Agnieszka Holland; „Ondog”, de Wang Quan; „Piranhas”, de Claudio Giovannesi; „Ghost Town Anthology”, de Denis Cote; „System Crasher”, de Nora Fingscheidt; „Out Stealing Horses”, de Petter Moland; ”Synonyms” de Nadav Lapid şi ”One Second” de Zhang Yimou, potrivit DPA.

„Marighella”, de Wagner Moura, documentarul „Varda by Agnes” semnat de Agnes Varda şi „The Operative”, de Yuval Adler, vor fi proiectate în afara Competiţiei, alături de „Vice”, „Farewell to the Night” şi „Amazing Grace”.

Trei titluri au fost adăugate în secţiunea Berlinale Special, care includ premierele mondiale ale documentarelor „Peter Lindberg – Women Stories”, de Jean Michel Vecchiet, şi „You Only Live Once – Die Toten Hosen On Tour”, de Cordula Kablitz-Post. În aceeaşi secţiune a fost inclus şi filmul „Photograph”, de Ritesh Batra, care va avea premiera sa europeană la Berlin.

În secţiunea Forum a festivalului, organizată de Arsenal – Institute for Film and Video Art, au fost alese 39 de filme, 31 fiind proiectate în premieră mondială, ”care experimentează, iau atitudine şi refuză compromisul”.

Unele dintre acestea vorbesc despre evenimente din secolul trecut, în timp ce altele se concentrează asupra viitorului, multe sunt adaptări după opere literare sau conţin referinţe explicite la literatură, potrivit unui comunicat de presă citat de site-ul evenimentului – www.berlinale.de.

Din această secţiune face parte şi filmul ”Monştri”, debutul în lungmetraj al regizorului Marius Olteanu şi cu un scenariu semnat tot de acesta. Pelicula spune povestea Danei (Judith State) şi a lui Arthur (Cristian Popa), doi tineri căsătoriţi de opt ani.

Filmul îi urmăreşte de-a lungul a 24 de ore, explorând felul în care o serie de probleme şi întâlniri cu alte persoane îi împinge pe cei doi către finalul relaţiei de cuplu, potrivit www.cineuropa.org.

Printre filmele selectate în cadrul Forum se mai numără pelicula ”Die Kinder der Toten” (Austria), în regia lui Kelly Copper şi Pavol Liska, o adaptare după romanul ”Die Kinder der Toten” de Elfriede Jelinek; ”A portuguesa” (Portugalia), o ecranizare de epocă cu costume şi imagini impresionante după Robert Musil, semnată de regizoarea Rita Azevedo Gome; ”So Pretty” (SUA), de Jessie Jeffrey Dunn Rovinelli, adaptare după scriitorul german Ronald M. Schernikau; ”The Plagiarists” (SUA) de Peter Parlow, care foloseşte ca punct de plecare unul dintre volumele seriei scriitorului norvegian ”My Struggle” pentru o discuţie pe tema disputei dintre literatura şi film.

Juriul Berlinalei 2019 va fi prezidat de actriţa franceză Juliette Binoche. Câştigătoare a unui premiu Oscar în 1997 pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru interpretarea unei infirmiere în filmul „The English Pacient”, Juliette Binoche participă cu regularitate la principalele festivaluri cinematografice din lume, conform DPA. Cu o carieră începută în anii 1980, vedeta franceză a jucat în peste 70 de filme, care au ajutat-o să devină una dintre cele mai recunoscute actriţe din industria cinematografică mondială.

Din juriul competiţiei oficiale, mai fac parte criticul de film american Justin Chang, actriţa germană Sandra Huller, regizorul chilian Sebastian Lelio, curatorul de film de la Museum of Modern Art Rajendra Roy şi actriţa şi producătoarea britanică Trudie Styler.

Actriţa britanică Charlotte Rampling va primi un premiu pentru întreaga carieră la Berlinala 2019.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin a fost instituit în anul 1951, la începutul războiului rece, ca un eveniment local, fiind considerat la acea dată drept o ”vitrină a lumii libere”, potrivit www.berlinale.de. Ediţia din acest an îşi va încheia porţile la 17 februarie. 

Lasă un răspuns