Coronavirusul a infectat deja mai multe zeci de persoane în România și peste 100.000 în întreaga lume. E important de știut care sunt simptomele care diferențiază infecția cu coronavirus de gripă, răceală sau alergie.

CNN a vorbit cu un specialist, doctorul Greg Poland, profesor și specialist în boli infecțioase la Mayo Clinic, pentru a afla care sunt diferențele între simptomele infecției cu coronavirus și gripă, răceală sau alergie.

Informații importante pentru a-i ajuta pe cetățeni să ia o decizie în funcție de starea lor de sănătate.

CUPRINS:

Simptome răceală sau alergie:

Simptome gripă sau coronavirus:

Simptome coronavirus:

Simptome mai puţin tipice pentru coronavirus:

Simptomele de gripă sau coronavirus te incapacitează

Simptomele se agravează în cazul gripei și coronavirusului

Simptomele inițiale pot fi asemănătoare

Infecția cu coronavirus poate fi dedusă din context

Ce recomandă medicii de familie din România

Simptome răceală sau alergie:

Mâncărime la nas

Nas înfundat

Strănut

Simptome gripă sau coronavirus:

Febră Oboseală

Dureri musculare

Tuse uscată

Durere în gât

Simptome care se înrăutățesc

Simptome coronavirus:

Dificultate de respirație

Simptome mai puţin tipice pentru coronavirus:

Acumulare de mucus în gât

Durere de cap

Hemoptizie (Eliminare de sânge prin tuse, provocată de o hemoragie a căilor respiratorii, mai ales în cazurile de tuberculoză pulmonară)

Diaree

Surse: CDC, Mayo Clinic, Deutsche Welle

Îți curge nasul, îți lăcrimează ochii? Probabil ai o alergie

”Problema cu alergiile sezoniere este că afectează ochii și nasul”, spune Poland pentru CNN. ”Au tendința de a afecta în special nasul și majoritatea simptomelor sunt localizate în zona capului, asta dacă nu apar erupții pe piele”, spune doctorul.

Simptomele de coronavirus și gripă sunt mai degrabă sistemice

Asta înseamnă că afectează întregul corp.

”Gripa și coronavirusul afectează și alte sisteme și tractul respirator inferior. Probabil că nu îți va curge nasul, dar ar putea să te doară gâtul, ai putea tuși sau avea dificultăți respiratorii”, spune doctorul. Temperatura este importantă. Alergiile nu vor provoca febră, în general. Și nici dificultăți de respirație, asta dacă nu cumva ai alte efecțiuni precum astm.

Simptomele alergiilor sunt recurente Poland spune că dacă ai mai avut aceleași simptome în urmă cu un an, în aceeași perioadă, probabil că ai alergii sezoniere. În acest caz, un tratament disponibil în farmacii, fără rețetă, este suficient.

Simptomele de gripă sau coronavirus te incapacitează

”Dacă ai gripă sau coronavirus te simți foarte obosit, te dor toate, încât trebuie să stai în pat. Toată lumea ar observa diferența”, spune Poland.

”Alergiile te pot obosi, dar nu așa de mult încât să cauzeze dureri puternice”. Răceala și gripa ușoară trec de la sine

În cazul unei răceli sau al unei gripe ușoare, simptomele devin mai suportabile cu ajutorul odihnei. Vârstnicii ar putea să sufere mai mult chiar și în aceste condiții totuși. Simptomele se agravează în cazul gripei și coronavirusului

Dacă ai gripă sau coronavirus, simptomele s-ar putea agrava chiar când crezi că ar trebui să începi să te simți mai bine. Acesta este un semn clar că trebui să consulți un doctor. ”Un simptom care ar trebui să fie suspect este dificultatea de a respira. Oamenii pot dezvolta pneumonie și de la gripă, deci asistența medicală este oricum necesară”, spune doctorul.

Simptomele inițiale pot fi asemănătoare

Din nefericire, spune Poland, stadiile inițiale ale răcelilor, gripelor sau infecțiilor cu coronavirus pot fi asemănătoare. Mai ales că unele cazuri de gripă sau de infecție cu coronavirus pot da simptome ușoare. De aceea, este important de știut că dacă simptomele persistă, este bine să fiți atenți, mai ales dacă sunteți o persoană vulnerabilă – vârstnică, cu afecțiuni cronice.

Infecția cu coronavirus poate fi dedusă din context

Dacă considerați că sunteți infectat cu coronavirus, doctorul ar trebui să vă adreseze niște întrebări: Ați călătorit recent? Unde? Ați avut contact cu cineva care a călătorit? Ați avut contact cu cineva care locuiește într-o zonă unde este un focar de infecție? Locuiți în apropierea unui focar de infecție? ”Dacă sunteți îngrijorat, sunați-vă medicul”, spune Poland.

”Descrieți simptomele și medicul va lua o decizie”, spune acesta.

Ce recomandă medicii de familie din România

Medicul de familie Ana Maria Iari și mai mulți medici din Ambulanța București se completează în informațiile pe care le dau pentru public.

Ei descriu sistemul și ce trebuie să facă cei care se simt rău. Potrivit zonelor din care vine pacientul, sau simptomelor, ce recomandă medicii de familie dacă te-ai întors recent din străinătate sau te simți slăbit/cu o parte din simptome:

Să te autoizolezi la domiciliu, să vorbești cu ei de două ori pe zi la telefon, iar în momentul în care ai temperatura crescută, să suni la 112. În același timp, momentan testele se fac doar celor cu factori de risc, deoarece nu sunt suficiente teste și capacitatea de procesare este limitată, iar fluxul oamenilor care se întorc în țară e foarte mare.

Ce trebuie să știe românii care vin din zone afectate, care au o parte sau toate simptomele infecției cu coronavirus, pentru a fi în siguranță dar și pentru a nu suprasolicita sistemul 112, puteți afla în acest material.

Lasă un răspuns