Epidemia de ciumă din anul 1673 a pustiit insula Corfu fără milă și în toiul dezastrului s-a oprit brusc și în chip de neînțeles.

Din bisericile și casele de pe insulă se înălțase rugăciune neîncetată către Dumnezeu și, cu trei nopți înainte de potolirea molimei, în vârful clopotniței a apărut o lumină strălucitoare.

Înlăuntrul luminii, privitorii puteau vedea limpede chipul Sfântului Spiridon cu o cruce în mână punând pe fugă ciuma care luase forma unei fantome negre, zvârcolindu-se și răsucindu-se în văzduh, ca și cum ar fi încercat să scape din mâna sfântului. Să luăm aminte!

În amintirea minunii din octombrie 1673, când Sfântul Spiridon a salvat insula Corfu de epidemia ciumei, corfioții fac procesiune cu sfintele sale moaște și îi mulțumesc pentru nenumăratele sale binefaceri către localnici și către lumea întreagă.

(Text preluat din Sfântul Ierarh Spiridon, ocrotitorul bolnavilor, Editura Doxologia, Iași, 2019)

Sfântul Ierarh Spiridon este cinstit în mod deosebit la biserica din orașul Corfu, Grecia, unde se păstrează cinstitele sale moaște.

Părintele George Konispoliatis ne-a oferit detalii despre aceasta sărbătoare: ‘Cum ne uităm spre sfântul altar, în partea dreapta este o cămăruță unde sunt puse moaștele Sf. Spiridon, într-o racla de argint.

După slujba paraclisului, Sf. Spiridon este scos în picioare și stă la intrare, la ușa, unde intrăm în cămăruță lui.

Acolo, Sf. Spiridon stă trei zile și două nopți, adică până astăzi, la ora 16.00. În tot acest timp, se face Sf. Liturghie dimineața, paraclisul sfântului, Vecernia, Priveghere, iar a doua zi, din nou, Sf. Liturghie.

În toate aceste trei zile și două nopți, incontinuu vine lume și se închină. La ora 16.00 s-a făcut un mic paraclis și un mic perelinaj, de trei ori, în interiorul bisericii, apoi, de la ușa bisericii, binecuvintează oamenii care stau afară în genunchi și așteaptă că să-l vadă pe Sf. Spiridon’.

Părintele George Konispoliatis ne-a vorbit și despre alte trei procesiuni similare care se fac la biserica din Corfu pe parcursul anului: ‘La noi se fac patru procesiuni în tot timpul anului. Deci, e procedeul pe care l-am descris înainte care are loc și pe 11 august, când sărbătorim o minune a Sf. Spiridon, dar și în Sâmbăta mare, când vine foarte multa lume din Atena, din Epir. Moaștele Sf. Spiridon sunt scoase prin oraș, în Duminica Floriilor, în Sâmbăta Mare, prima duminica a lunii noiembrie și pe 11 august, toate acestea facandu-se în amintirea unor minuni pe care le-a făcut Sf. Spiridon, aceste procesiuni datând de acum 400-500 de ani, și de atunci au loc în fiecare an’.

De asemenea, părintele George Konispoliatis a făcut referiri și la cele mai importante motive pentru care Sf. Ierarh Spiridon se bucura de o cinstire deosebita din partea localnicilor din Corfu: ‘Sf. Spiridon pentru Corfu este totul, pentru oamenii de aici, chiar și pentru oamenii care nu merg la biserica sau care n-au o viață religioasa.

Cu toate că am fost sub ocupație venețiană, au avut și aceștia un respect pentru Sf. Spiridon, el făcând minuni care au salvat insula de ciuma, o teribila boala care omora o mulțime de oameni în anii secolului XVI-XVII.

Pe 11 august 1716, este o minune pe care a făcut-o Sf. Spiridon când a salvat insula de ocupația turcilor, când aceștia au atacat insula Corfu, iar Sf. Spiridon a intervenit într-un mod minunat. Este un eveniment nu numai religios, ci și unul istoric, toți istoricii timpului vorbind de aceasta minune’.

Lasă un răspuns