Ungaria va impune restricţii de deplasare a cetăţenilor în afara locuinţelor lor în perioada 28 martie – 11 aprilie, pentru a se limita răspândirea coronavirusului, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orban la postul public de radio, transmite Reuters. Orban a mai spus că se așteaptă ca vârful epidemiei să fie atins în iunie sau iulie.

Locuitorii vor putea ieşi din case doar pentru a merge la lucru sau pentru necesităţi esenţiale.

Între orele 09:00-12:00, în magazinele alimentare şi farmacii va fi permis accesul doar pentru persoanele de peste 65 de ani.

Ungaria a înregistrat 300 de cazuri de infecții și 10 decese. Orban a precizat însă că numărul real de îmbolnăviri este, cel mai probabil, mult mai mare, scrie Reuters.

Premierul Orban a mai spus, la Radio Kossuth, că guvernul îşi va prezenta planul de relansare a economiei în prima sau a doua săptămână din aprilie.

Orban a afirmat că economia va trebui restartată, dar că deocamdată trebuie acordată prioritate salvării cât mai multor oameni posibil, dat fiind că Ungaria se va confrunta cu o lungă epidemie, al cărei vârf este aşteptat în iunie sau iulie.

Joi seară, responsabilul medical şef al Ungariei a emis un ordin cu efect imediat prin care se interzic toate transporturile civile de pasageri cu avionul, trenul sau autocarul spre Ungaria, precum şi intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul ţării, a informat MTI, citată de Agerpres.

Decretul a fost emis cu câteva ore înainte de expirarea decretelor guvernamentale, în baza unor puteri speciale, pe aceleaşi subiecte. Textul interzice de asemenea cursurile universitare. Cetăţenii ungari care intră în ţară sunt obligaţi să se supună unor examene medicale.

Decretul permite deschiderea unui coridor umanitar pentru străinii care tranzitau Ungaria spre ţările vecine, şi acordă permise şoferilor care asigură transportul internaţional de mărfuri.

Lasă un răspuns