Cu siguranță, aceasta este imaginea cea mai puternică a protestelor din Franța, ajunse acum la cel de-al cincilea act. Artista luxemburgheză Deborah de Robertis, în sânii goi, cu gluga de la un hanorac roșu pe cap, față în față cu o jandarmeriță, iar între ele scutul din dotarea reprezentantei forțelor de ordine.

Efectul vizual a fost o reușită, imaginile cu Deborah și celelalte patru femei în sânii goi, cu boneta frigiană pe cap, întruchipând-o pe Marianne, simbolul Republicii franceze, au făcut înconjurul lumii. E drept, cârcotașii au observat că cocarda de pe boneta lui Deborah nu este conformă cu realitatea (mijlocul este roșu, în loc să fie albastru).

Simbolul a fost foarte puternic, după comentatorii francezi, adaptând în manieră patriotică mișcarea ucraineană Femen. Și totuși, este vorba mai degrabă despre un gest ”artistic”, elaborat, decât despre unul social, spontan.

femei cu sanii goi la protestul vestelor galbene din paris

Mai multe ”Marianne” în sânii goi și cu glugă roșie pe cap au deschis cea de-a cincea rundă de proteste ale ”vestelor galbene” la Paris  – foto: EPA

Femeia în sânii goi, cunoscută pentru că se afișează nud în muzee

Apariția de la Paris, în deschiderea celui de-al cincilea act al protestelor ”vestelor galbene”nu este decât o nouă punere în scenă marca Deborah de Robertis, artistă luxemburgheză cunoscută deja pentru reprezentațiile ei controversate în muzeele din toată lumea.

Născută dintr-un tată italian și o mamă franțuzoaică, Deborah a făcut din corpul ei un mijloc de expresie.

În timpul studiilor la Școala de Cercetări Grafice din Bruxelles, tânăra a descoperit striptease-ul. De atunci șochează publicul muzeelor prin aparițiile ei neprogramate.

În 2014, Deborah a reprodus în direct pictura ”Originea lumii”, a lui Gustave Courbet, la Musée d’Orsay din Paris. Oamenii de ordine au reacționat greu, artista având timp să filmeze reacțiile entuziaste ale publicului la vederea sexului ei dezgolit.

Un an și jumătate mai târziu, Deborah s-a întins complet goală în fața picturii Olympia, a lui Manet, în același muzeu. De data aceasta bodyguarzii au închis repede sala și au rugat-o pe artistă să se îmbrace. Cum aceasta a refuzat, a fost chemată poliția, iar Deborah a fost arestată.

În luna august a acestui an, artista s-a afișat goală în sanctuarul din Lourdes, gest pentru care artista va trebui să răspundă în fața Tribunalului din Tardes, în mai 2019.

Lasă un răspuns