Castelul de la Versailles, emblematic pentru Franţa şi cel mai vizitat din lume, va fi redeschis sâmbătă, după 82 de zile de izolare, fără însă turişti americani şi asiatici care reprezentau 30% dintre vizitatori, scrie AFP.

Înainte, domeniul acumula 87% din venituri din autofinanţare, 70% din resurse proveneau din biletele vândute. 80% dintre vizitatori proveneau anual din străinătate: „un model economic s-a prăbuşit”, a spus Catherine Pégard, preşedinte al instituţiei publice.

„Ministerul Culturii este conştient că Versailles, la fel ca Luvrul, are nevoie de susţinerea statului. Este o problemă. 68 dintre companii sunt implicate în numeroase domenii în sit. Şi, în jur, este un întreg ecosistem”, a explicat ea.

De sâmbătă, vizitatorii vor parcurge din nou castelul (doar 500 de vizitatori pe oră), grădinile, imensul parc şi domeniul Trianon până la domeniul Marly.

Fântânile muzicale vor putea fi admirate de la deschidere.

„500 de vizitatori pe oră, adică 4.500 pe zi. În iunie 2019, au fost 27.000 de vizitatori pe zi”, a afirmat Pégard.

Casa de bilete cu rezervări orare obligatorii va permite reglarea fluxului de vizitare şi cumpărarea de tichete online este încurajată. În muzeu, masca va fi obligatorie pentru persoanele cu vârste de la 11 ani şi parcursul va urma un sens de circulaţie unic.

Cele mai mari spaţii şi cele mai cunoscute, precum Marile Apartamente, Sala Oglinzilor şi Marele Trianon vor fi accesibile fără ghid. Dar cele mai fragile, precum Micile apartamente regale, Opera regală sau Micul Trianon vor putea fi vizitate doar cu muzeografi.

Lasă un răspuns