Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat, joi, în cadrul unei întâlniri în regim de videoconferinţă cu reprezentanţi ai antreprenorilor şi ai mediului artistic, că va propune Ministerului Sănătăţii reluarea progresivă a activităţii în domeniul artistic. Într-o primă etapă se va avea în vedere deschiderea muzeelor, bibliotecilor şi librăriilor, după care, într-o etapă ulterioară, progresiv, se va permite desfăşurarea evenimentelor cu 50, 100, 300 de participanţi.

Întâlnirea, organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL), la care au participat Răzvan Adrian Ailenei, managerul drepturilor de autor pentru aproximativ 300 de artişti, trainer-ul Alexandru Agarici, artista Andreea Bănică, designerul Adrian Oianu şi Emil Pantelimon, managerul corului Madrigal, că „sectorul cultural creativ trebuie să se adapteze noilor condiţii de lucru şi trai”.

„Această industrie se presupune a fi cea mai creativă şi se află în situaţia de a găsi astfel de resurse. Noi, toţi, trebuie să găsim şi să ne adaptăm noilor condiţii, să dezvoltăm granturi, proiecte noi, să concepem platforme online, să ne reinventăm. Ne concentrăm pe măsurile pe care le putem lua cu efecte pe termen scurt şi mediu, însă analizăm şi soluţiile pe termen lung care se referă la infrastructura culturală. Totul este realizat în baza dialogului social. Strategia principală a Ministerului Culturii este de a construi pârghiile necesare pentru protejarea domeniilor culturale. Am urmărit atât implementarea obiectivelor prevăzute în programul de guvernare, cât şi a celorlalte provocări apărute de-a lungul timpului”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

În cadrul întâlnirii, ministrul Culturii a mai precizat că a solicitat Guvernului analizarea oportunităţii modificării exigibilităţii TVA pentru veniturile obţinute din prestările de servicii din domeniul organizării de evenimente (servicii publicitare, marketing, producţie, sponsorizări), inclusiv din vânzarea biletelor pentru spectacole/ festivaluri.

Propunerea ar fi ca TVA să devină exigibil în luna în care are loc evenimentul, iar termenul de plată să fie la 25 ale lunii următoare sau în trimestrul în care a avut loc evenimentul.

O altă propunere vizată de Ministerul Culturii, care să vină în sprijinul organizatorilor de spectacole, este ca aceştia să aibă posibilitatea să prelungească valabilitatea biletului pentru evenimentul/ festivalul ce ar fi trebuit să aibă loc în perioada 8 martie – 30 septembrie 2020 – fără obligaţia de a rambursa contravaloarea – până la o dată ulterioară la care acesta va avea loc. Evenimentul, astfel, ar trebui să fie reprogramat până cel târziu la 30 septembrie 2021.

„Ne bucurăm că putem crea o platformă de comunicare nu numai pentru antreprenori, dar şi pentru mediul cultural. Pentru că ne propunem să nu ignorăm niciun sector afectat de criză, în cadrul acestei întâlniri am dezbătut problemele întâmpinate de sectorul cultural – artistic, unul dintre cele mai afectate în această perioadă. Să nu uităm că acesta este, în definitiv, un segment de business, care are nevoie de susţinere şi de resurse financiare”, a declarat Sebastian Buşi, preşedintele Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali.

În afara măsurilor anunţate deja pentru sprijin financiar al artiştilor, lansarea de proiecte de finanţare, suplimentarea bugetului Muzeului Naţional de Artă Contemporană pentru achiziţionarea de artă contemporană, Ministerul Culturii caută soluţii astfel încât impactul crizei asupra sectorului cultural – creativ să se reducă cât mai mult posibil.

Lasă un răspuns