Sfântul Sinod, organul suprem al Bisericii Ortodoxe din Grecia, a anunțat miercuri seară că bisericile greceşti vor fi închise pe toată durata sărbătorilor de Paşti din cauza pandemiei de COVID-19.

Cu mai puţin de o lună înainte de Paştele ortodox, care se sărbătoreşte anul acesta pe 19 aprilie, Sfântul Sinod a declarat că „înţelege pe deplin neliniştea Republicii Elene în această perioadă crucială”, notează AFP.

Biserica Ortodoxă i-a invitat pe credincioşi să se roage acasă şi a dat asigurări că va putea „transmite Sfânta Liturghie folosind mijloacele oferite de noile tehnologii”.

Într-o ţară 90% ortodoxă şi unde biserica nu este separată de stat, guvernul grec a luat, în urmă cu două săptămâni, decizia de „a anula toate evenimentele religioase din biserici”, cu excepţia înmormântărilor.

Lăcaşurile de cult au rămas deschise doar pentru „rugăciune individuală”. Sfântul Sinod a precizat că „Biserica Ortodoxă a Greciei a donat 150.000 de euro” pentru a spijini sistemul de sănătate şi că membrii organului ecleziastic vor dona fiecare o parte din salariu în acelaşi scop, notează Agerpres.

Până în prezent, Grecia a numărat 50 de decese şi 1.415 cazuri de contaminare cu coronavirusul la o populaţie de circa 11 milioane de locuitori.

Lasă un răspuns