Tânăra Billie Eilish şi veteranul Paul McCartney, capete de afiş la miticul festival Glastonbury

 

În jur de 200.000 de persoane sunt aşteptate, începând de miercuri, la miticul festivalul britanic Glastonbury, după două ediţii anulate de Covid-19 şi ameninţat de grevele din sistemul feroviar, scrie AFP.

Cap de afiş, vineri, starul pop Billie Eilish, 20 de ani, va fi urmată a doua zi de fostul muzician de la The Beatles, Paul McCartney, care va cânta la o săptămână de la aniversarea de 80 de ani.

„Macca” (Sir Paul MCCartney) va face istorie în calitate de cel mai vechi cap de afiş al festivalului, în timp ce Billie Eilish va deveni cel mai tânăr artist solo care a cântat acolo.

Duminică, rapperul californian Kendrick Lamar va închide fetivalul, cântând pe principala scenă, Pyramid, după cântăreaţa neo-zeelandeză Lorde, diva disco Diana Ross şi regele jazz-ului Herbie Hancock.

Dar pentru a ajunge la festival, un spaţiu imens găzduit într-o fermă de lapte din Somerset (sud-vestul Angliei), participanţii vor trebui să ocolească greva istorică care va afecta din nou reţeaua feroviară joi şi sâmbătă, după o prima zi de marţi. Mai mult de jumătate din trenurile care deservesc festivalul au fost anulate.

Odată sosiţi vor avea promisiunea a cinci zile de muzică şi show-uri cu zeci de grupuri şi artişti de toate genurile, de la binecunoscutţi Noel Gallagher sau Supergrass, până la artişti emergenţi precum cântăreţii britanici Arlo Parks şi Griff, în vârstă de 21 de ani fiecare.

Pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei continuă, mai mulţi artişti ucraineni vor cânta aici aducând un mesaj pacifist, inclusiv cvartetul popular Dakha Brakha care va cânta duminică dimineaţa pe scena principală şi câştigătoarea Eurovision 2016, Jamala, sâmbătă dimineaţă.

ONG-urile Oxfam, Greenpeace şi WaterAid, partenere ale festivalului, vor sensibiliza publicul pentru urgenţa climatică. La rândul lor, organizatorii încurajează participanţii să folosească sticle de apă reutilizabile în loc de sticle de plastic şi să nu lase gunoaie în urma lor.

Cu ocazia festivalului, aproximativ 350 de hectare sunt transformate în scene în aer liber şi până la 200.000 de oameni care participă produc munţi de deşeuri.

În 2014, organizatorii festivalului au fost amendaţi după ce 90.000 de litri de ape uzate au poluat un râu din apropiere.

Anul acesta, obişnuiţii festivalului au fost rugaţi să nu deţină corturi din pânză. Ei vor putea renunţa la cizmele de cauciuc întrucât vremea se anunţă însorită toată săptămâna.

Va fi şi un prilej de a sărbători împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea festivalului, cu doi ani de întârziere, după anulările ultimelor două ediţii din cauza pandemiei de coronavirus.

În 2021, festivalul a fost înlocuit cu un concert mare fără public, transmis în direct pe internet, cu Wolf Alice, trio-ul pop rock Haim şi veteranii festivalului Coldplay.

Anul acesta este sold out, majoritatea celor prezenţi fiind deţinătorii de bilete de la ediţiile anterioare anulate.

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email