După parada militară de la București, atenția se mută la Alba Iulia, acolo unde în cursul după-amiezii se organizează mai multe evenimente cu ocazia zilei de 1 Decembrie și a Centenarului.
Orașul Marii Uniri va fi gazda unei parade militare de amploare, dar și a altor evenimente culturale care marchează împlinirea a 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România.
Începerea evenimentelor organizate cu ocazia Centenralui la Alba Iulia a fost sosirea trenului regal în gara din oraș.
Peste o mie de persoane au luat parte, sâmbătă, la primirea oficială a Familiei Regale în gara din Alba Iulia, Custodele Coroanei, Principesa Margareta, şi Principele Radu, fiind însoţiţi de celelalte fiice ale Regelui Mihai, Elena, Sofia şi Maria.
Familia Regală a venit la Alba Iulia cu trenul regal şi a fost întâmpinată de oficialităţile locale, printre care s-au numărat preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi primarul municipiului, Mircea Hava.
La sosirea în gara din Alba Iulia, o fanfară îmbrăcată în uniforme militare similare celor din 1918, a intonat Imnul Naţional al României şi Imnul Regal, după care un grup de tineri le-a oferit oaspeţilor pâine şi sare, alături de buchete de trandafiri în culorile tricolorului.
Principesa Margareta şi Principele Radu vor participa la evenimentele organizate de Ziua Naţională la Alba Iulia. Trenul regal, format din cinci vagoane şi o locomotivă cu aburi, a rămas în gara din Alba Iulia şi va putea fi vizitat, până la ora 20,00, de către toţi cei care doresc acest lucru.
În prezent, este singura locomotivă de acest fel care mai este funcţională, după o reparaţie capitală efectuată în anul 2002.
În jur de 2.000 de militari – de la MApN, MAI şi SRI, cărora li se adaugă şi un detaşament polonez, şi aproximativ 200 de mijloace tehnice, inclusiv elicoptere şi avioane MIG 21, vor lua parte la ceremonia militară care va avea loc în 1 Decembrie la Alba Iulia.
Armata va trimite aproximativ 1.000 de militari şi circa 200 de mijloace tehnice terestre, printre care și elicoptere şi avioane MIG 21 .
Acestora li se vor adăuga şi personal MAI şi de la alte structuri de securitate naţională Ceremonia va ţine în jur de 60 de minute.
Reprezentanții MApN au transmis că folosirea dronelor este „strict interzisă” pe durata ceremoniei, pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite în condiţiile în care elicopterele şi avioanele vor zbura la joasă înălţime.
Parada va începe după ce președintele Klaus Iohannis va sosi la tribuna oficială și se va intona imnul și se vor trage 21 de salve de tun. Inedit la parada din Alba Iulia va fi faptul că pe durata desfăşurării ceremonialului militar vor fi , 8 tunuri de la o firmă specializată vor executa lovituri cu confeti tricolore.