Românii să mai aştepte în continuare până să cumpere o locuinţă, deoarece condiţiile din piaţă arată din ce în ce mai clar că preţurile ar putea scădea chiar cu mai mult de 25-30% în următorii doi ani, spune analistul financiar Iancu Guda.

Guda estima, acum două luni, că preţurile la imobiliare o să scadă cu minim 25%-30% în perioada 2019-2020.

„Având în vedere noutăţile de pe finalul anului, sunt convins că această corecţie se va întâmpla, scăderea posibilă fiind chiar mai mare”, adaugă el acum.

Acum două luni, Guda făcea o listă cu 10 argumente prin care susţinea această scădere a preţurilor, printre care menţiona: finanţarea din ce în ce mai scumpă, măsurile Băncii Naţionale a României de limitare a gradului de îndatorare la credite, scădere abruptă a numărului de imobile vândute, posibila închidere a programului Prima Casă sau faptul că preţul mediu al imobiliarelor a crescut deja cu 42% în ultimii trei ani.

Acum, el aduce o serie de argumente noi: – incertitudinea externă care anunţă o nouă recesiune (volatilitatea puternică a burselor internaţionale, un nou focar de risc global dinspre supraîndatorarea companiilor din China, evenimentele din Franţa, riscul din Italia, temperarea creşterii în Germania şi reaşezarea pe scena politică, incertitudinea privind Brexit); – măsurile fiscale recente, care vor duce la scăderea creditării populaţiei, în special pe imobiliare.

De asemenea, multe companii (în special microîntreprinderile) vor avea probleme de lichiditate din cauza finanţării mai scumpe. Salariile nu mai pot creşte în acelaşi ritm în 2019 (10%-15%) fără să pericliteze solvabilitatea companiilor.

„Prevăd majorări de salarii în privat cu maxim 5% nominal, adică aproape de zero din punct de vedere real”, spune Guda; – plafonarea gradului de îndatorare la 40% pentru creditele acordate populaţiei, implementat recent de BNR, şi care urmează să intre în vigoare începând cu 2019; – încrederea populaţiei scade, din cauza incertitudinii locului de muncă!

Bancabilitatea acestora (accesul la credit) scade (din cauza factorilor enumeraţi anterior).

„Cine mai se încumeta să ia un credit pe 30 de ani, mai ales când vorbim de sume peste 100.000 EUR ?? Foarte foarte puţini!”, mai arată analistul; – vânzările de imobiliare scad în continuare cu aproape 30% (cifre confirmate şi de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – ANCPI) – dezvoltatorii care construiesc pe credit (marea majoritate) au probleme cu plata ratelor la bancă (Guda se aşteaptă să vedem primele restructurări majore în semestrul I din 2019).

De asemenea, criza de pe piata muncii duce la prelungirea termenelor de finalizare a proiectelor rezidenţiale.

„Scăderea preţurilor la imobiliare cu minim 25%-30% este o corecţie normală (nu o ajustare depresivă), deoarece se construieşte mp (metrul pătrat) cu maxim 750-800 EUR şi se vinde între 2000-2500 / mp în zonele bune din marile oraşe”, conchide Iancu Guda.

Lasă un răspuns