Un fenomen meteo cu care şoferii se confruntă în ultimele zile este ploaia îngheţată, care face ca geamurile maşinii să fie acoperite cu un strat gros de gheaţă, ce se dovedeşte de multe ori extrem de greu de îndepărtat, mai ales fără să deteriorăm autovehiculul.
Conducătorii auto au de-a face în ultimele zile cu un adevărat coşmar când trebuie să plece cu maşinile.
Din cauza ploii îngheţate, autovehiculele sunt acoperite cu un strat gros de gheaţă, care nu este deloc uşor de îndepărtat.
Fenomenul meteo este destul de rar şi se manifestă, de regulă, când temperatura este pozitivă în aer sau în orice caz mai mare decât la sol, fapt care face ca apa să îngheţe imediat ce atinge pământul.
Şoferii folosesc tot felul de metode pentru a îndepărta gheaţa de pe parbriz, lunetă şi geamurile laterale ale maşinii, bazându-se pe experienţa personală sau din ce au mai auzit pe la prieteni sau cunoştinţe, însă nu întotdeuna aceste sfaturi sunt bune de urmat.
”Niciodată, sub nicio formă, să nu aruncaţi apă fierbinte pe geamuri. Vor crăpa aproape instantaneu din cauza diferenţei de temperatură, după cum veţi constata pe buzunarul dumneavoastră, iar gheaţa va rămâne tot acolo.
Nici nu e de dorit să începeţi să loviţi cu racleta gheaţa, pentru că în anumite zone este mai subţire şi riscaţi să vă crăpaţi sau zgâriaţi rău geamurile.
Primul lucru pe care trebuie să îl faceţi este să cumpăraţi un spray de dezgheţare, cu care să daţi pe geamuri seara.
Acesta conţine alcool, iar dimineaţa veţi constata că geamurile nu au mai îngheţat”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.
Paşi simpli pentru îndepărtarea gheţii de pe geamuri
Dacă nu aţi reuşit să faceţi acest lucru seara, veţi avea puţin de muncă, însă veţi reuşi relativ repede să îndepărtaţi gheaţa de pe geamuri.
În primul rând, veţi porni motorul, setând aerul condiţionat la funcţia maximă de dezaburire, având grijă să apăsaţi şi butonul pentru dezgheţarea lunetei.
”Dacă maşina dumneavoastră este dotată cu funcţia de încălzire a parbrizului, lucrurile vor merge şi mai repede.
Veţi poziţiona gurile aerisirilor din habitaclu către geamurile laterale, pentru că astfel geamurile se vor dezgheţa şi dezaburi mai repede.
Dacă aveţi şi funcţie pentru încălzirea oglinzilor, este bine să o activaţi şi pe aceasta”, detaliază Florin Marin Bogdan.
Imediat după aceea, putem folosi spray-ul de dezgheţ de care aminteam anterior şi ridicăm cu mare grijă ştergătoarele, ca să nu avem surpriza de a se rupe sau desprinde lamelele de cauciuc.
Vom face acest lucru pentru ca atunci când pornim ştergătoarele, să nu ardem motoraşul care le pune în mişcare pentru că lamelele de la acestea au îngheţat pe parbriz.
”Abia acum putem folosi racleta, iar dacă stratul de gheaţă este subţire, nu va fi nicio problemă să îl îndepărtăm.
Dacă acesta este mai gros, vom folosi racleta în zonele unde observăm că gheaţa a început să se topească, urcând apoi gradual şi spre celelalte zone. Veţi observa că gheaţa se va desprinde uşor şi nu veţi zgâria geamurile”, concluzionează Florin Marin Bogdan.
sursa: adevarul