Luminiţa Dobrescu (72 de ani), prima cântăreaţă din România care a câştigat trofeul Cerbul de Aur, a criticat-o aspru pe Andra (32 de ani) pentru o afirmaţie făcută pe scena Sălii Palatului.

În 1969, Luminiţa Dobrescu a câştigat prestigiosul trofeu Cerbul de Aur graţie interpretări piesei „Of, inimioară“.

De altfel, anul trecut, artista a revenit pe scena festivalului la ediţia aniversară.

Într-o postarea pe Facebook, Luminiţa Dobrescu s-a arătat indignată de o afirmaţie făcută de Andra în timpul unuia dintre spectacolele „Tradiţional“ susţinute anul trecut la Sala Palatului.

După interpretarea alături de Lidia Buble a piesei „Of, inimioară“, Andra a declarat: „Cine o zis că generaţia nouă nu ascultă şi nu cântă muzică populară? Iată dovada! Felicitări!“.

În shimb, Luminiţa Dobrescu a catalogat afirmaţia că piesa este din folclor drept „cea mai mare obrăznicie posibilă şi o lipsă totală de respect“, precizând că melodia a fost compusă de Edmond Deda.

„Hahahahaha! Să auzi şi să nu crezi… Andra cântă «muzică populară» şi afirmă cu mult curaj cum că piesa «Of, inimioară» este folclor românesc!

Este cea mai mare obrăznicie posibilă şi lipsă totală de respect faţă de o piesă sacră a muzicii uşoare româneşti, cu o dublă valoare în istoria acesteia. Compozitorul este Edmond Deda! Şi nu a scris manele!“, a scris artista pe Facebook. 

Luminiţa Dobrescu a avut o apariţie încântătoare în debutul ediţiei aniversare din 2018 a Festivalului Internaţional Cerbul de Aur.

Ea a urcat pe scenă pentru a interpreta „Of, inimioară“, melodia care i-a adus trofeul la cea de-a doua ediţie a festivalului, în urmă cu 49 de ani. 

La 22 de ani, slăbuţă, tunsă băieţeşte şi cu mult nerv, Luminiţa Dobrescu a cucerit publicul cu interpretarea melodiei „Of, inimioară“.   

Luminiţa Hortenzia Dobrescu a moştenit pasiunea de la tatăl său, iar în liceu a fost remarcată de profesorul de muzică şi astfel a ajuns în corul de muzică populară. În 1965, corul a fost invitat în emisiunea „Clubul tinereţii“ de la TVR, iar micuţa cântăreaţă a ieşit în evidenţă.

Ulterior, compozitorul George Grigoriu i-a compus primul cântec, devenit în scurt timp şlagăr –  „Doar băieţii sunt de vină“.   

Deşi tânără, devine o prezenţă constantă în emisiunile muzicale ale TVR şi, tot în 1965, participă într-un turneu în URSS, ajungând ulterior în Iugoslavia, Israel, Bulgaria, Olanda, Belgia şi Republica Democrată Germană.

În 1966, a jucat în musicalul lui Valeriu Lazarov „Omul şi camera“ şi cântă pentru prima dată la Festivalul Mamaia. Un an mai târziu, începe colaborarea cu Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“.  

Deşi iniţial a dat examenul de admitere la Medicină, ulterior a fost admisă la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ la secţia Pedagogie. S-a căsătorit imediat după Bacalaureat cu Dan Dominique Costinescu, student la arhitectură şi cel care s-a ocupat de organizarea spectacolelor artistei, cât şi de textele cântecelor preluate din repertoriul internaţional.   

În perioada 1965-1970, Luminiţa Dobrescu era una dintre cele mai apreciate cântăreţe din România, preferată a soţilor Ceauşescu. De altfel, au existat unele controverse în momentul în care a câştigat Cerbul de Aur, unele voci susţinând că dictatorul a jucat un rol în această victorie, însă artista a negat vehement.   

„Era a doua ediţie a Cerbului de Aur. Am participat eu, Anda Călugăreanu şi Mihaela Mihai. A fost un juriu internaţional. Am ieşit în unanimitate câştigătoare a acestui festival.

S-a zvonit că ar fi fost nişte presiuni de sus ca să câştig, dar nu a fost aşa. Familia Ceauşescu mi-era fană, într-adevăr, dar înainte de festival nu-i cunoşteam. Exclus să fi fost vreo presiune. Eu m-am lansat cu patru ani înainte de Cerbul de Aur“, a explicat artista.       

De asemenea, în perioada de glorie i s-a propus colaborarea informativă cu Securitatea, acesta fiind şi unul dintre motivele care au determinat-o să plece din România, după cum a mărturisit. În 1970 s-a stabilit în Germania, ceea ce i-a adus şi divorţul de soţul ei.

În Germania Federală a studiat limba timp de patru ani la Institutul Goethe şi a cerut azil politic, primind după şapte ani cetăţenie germană, moment în care a fost nevoită să renunţe la cea română. În România, a fost condamnată printr-un proces politic la 10 ani de închisoare, dar a fost achitată în urma unei amnistii. 

Tot în Germania şi-a întâlnit al doilea soţ, pe instrumentistul de jazz Adrian Ciceu, alături de care a avut un mariaj de un deceniu. După despărţirea de el, în 1998, cântăreaţa se mută în Toscana (Italia), iar din 2006 s-a stabilit la Streza, lângă Milano. 

Lasă un răspuns