Peste 75.000 de oameni i-au adus un omagiu împăratului Japoniei, Akihito, care a împlinit astăzi 85 de ani şi va abdica în aprilie 2019, relatează Reuters.
Ziua de naştere a împăratului este marcată în mod tradiţional de o sărbătoare naţională şi de un discurs la palatul imperial, care este deschis publicului cu ocazia evenimentului.
Duminică, la palat au venit 75.490 de oameni, cea mai importantă prezenţă de până acum la ziua de naştere a împăratului.
Akihito, alături de soţia sa, de fiul său cel mai mare, Naruhito, şi de alţi membri ai familiei imperiale, s-a adresat de la balcon mulţumii care flutura steguleţe ale Japoniei şi filma şi fotografia momentul cu telefoanele mobile.
“Gândurile mele sunt alături de cei care au pierdut membri ai familiei sau apropiaţi, sau au avut de suferit şi ale căror vieţi sunt acum afectate”, a spus împăratul, făcând referire la dezastrele naturale care au lovit Japonia în ultimul an.
Sute de oameni au murit, numeroase clădiri au fost distruse şi sursele de aprovizionare au fost afectate în ultimul an în Japonia de cutremure, furtuni şi valuri de căldură.
Akihito, care a fost operat pe cord şi a fost tratat de cancer de prostată în urmă cu câţiva ani, va abdica la 30 aprilie 2019. Pe tron va ajunge atunci prinţul Naruhito, în vârstă de 58 de ani.
Ultima dată, un împărat japonez a abdicat în 1817.
Deşi nu poate influenţa politicile guvernamentale, Akihito şi-a lăsat de-a lungul timpului opiniile să fie întrezărite în mod subtil.
Născut la 23 decembrie 1933, Akihito este primul împărat care a fost întronat în baza Constituţiei din 1947, dictată de Statele Unite după înfrângerea Japoniei în al Doilea Război Mondial.
Constituţia din 1947 precizează că el este ”simbolul statului şi unităţii poporului, a cărui poziţie decurge din voinţa populară, deţinătoare a puterii suverane”.
Împăraţii joacă un rol foarte important în cultul japonez shinto, prin diverse rituri anuale şi rugăciuni pentru prosperitatea ţării.
Cel de-al 125-lea împărat al Japoniei a modernizat puţin câte puţin funcţia, transmiţând un mesaj de pace, respingând naţionalismul celui de-al Doilea Război Mondial şi ducându-se la locul atrocităţilor armatei japoneze, din China şi Filipine şi până în Insulele Saipan şi Palaos, însoţit de împărăteasă.