Casa Sadoveanu din București a fost pusă la pământ, iar în locul ei omul de afaceri Dan Șucu, proprietarul Mobexpert, va ridica un imobil nou cu patru etaje.

Casa era inclusă în 2009 într-o listă de clădiri ”cu grad mediu de protecție”, putându-se face doar reparații la ea. Aceasta nu figurează însă pe lista monumentelor istorice, actualizată în 2015, astfel că autoritățile au dat autorizație de construire. Clădirea se afla pe strada Muzeul Zambaccian nr. 15, în spatele Televiziunii Române și în apropierea muzeului omonim.

În luna martie, Primăria București a emis o autorizație, în baza unui aviz eliberat de Ministerul Culturii în noiembrie 2018.

Casa Sadoveanu pe Google Maps, vedere din satelit

Organizațiile non-guvernamentale acuză În data de 4 septembrie, Nicușor Dan – care speră să devină candidatul USR la primăria Capitalei – a scris pe Facebook despre începerea lucrărilor de demolare și a postat și câteva fotografii cu casa.

”Clădirea din Zambaccian 15 era construită în anii 20 – 30 ai secolului trecut. Fără să fie monument istoric, era o clădire care constituia, împreună cu cele din jur, substanța zonei construite protejate, căci e absurd să protejezi o zona dar nu și casele din ea”, spunea atunci Nicușor Dan, citat de Hotnews. Tot atunci, și Fundația Eco-Civica aducea acuze grave.

”Casa lui Sadoveanu de pe Strada Zambaccian 15 din București, se demolează! O casă superbă, protejată până anul acesta, când Primăria Generală nu a mai dorit prelungirea protejării, se dorește a fi înlocuită cu un bloc cu 7 etaje. Nu-l putem ierta pe Sadoveanu pentru colaborarea cu Partidul Comunist și pentru pierderea operelor lui Brâncuși, dar să demolezi casa, nu este admis”

Fundația Eco-Civică Domus Mex, firma lui Dan Șucu, a demolat clădirea și va ridica un imobil de 4 etaje, subsol și parter în locul ei.

Ce spune Primăria Contactată de către Libertatea, primăria Generală a Municipiului București a transmis că autorizația de construcție a fost emisă în data de 28 martie 2019, dar că imobilul nu va avea 7 etaje, ci doar 4, plus subsol și parter.

În total, șase niveluri. Șantierul din locul unde se afla Casa Sadoveanu până în luna septembrie De asemenea, aceasta a indicat că imobilul nu figurează pe lista monumentelor istorice, actualizată în 2015.

”Pentru imobilul de la adresa postală mai sus menționată, Primăria Municipiului București a emis Autorizația de Construire nr. 173/1715623/28.03.2019 pentru construirea unui imobil cu 8 apartamente cu funcțiunea locuire colectivă cu regim de înălțime S+P+2E+etajele 3-4 retrase, instalații interioare aferente, refacere împrejmuire teren și organizarea execuției în incintă.

Proprietarul terenului este SC DOMUS MEX SRL, cu administrator Viorel Fătu” Primăria Capitalei Domus Mex, interfața imobiliară a lui Dan Șucu Firma Domus Mex SRL este companie deținută de către omul de afaceri Dan Șucu, proprietarul Mobexpert.

Aceasta are ca principal obiect de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate de la alții. În 2018, aceasta a avut o cifră de afaceri de 15,7 milioane de lei și un profit de 10 milioane.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, compania are zero angajați.

Primăria susține că autorizația respectă legea, dar avertizează că beneficiarul răspunde de veridicitatea informațiilor transmise.

”Documentaţia tehnică ce a stat la baza autorizării lucrărilor de construire respectă prevederile legislaţiei în vigoarela data emiterii Autorizaţiei de Construire. Menţionăm că, proiectantul şi beneficiarul răspund pentru exactitatea, veridicitatea datelor şi înscrisurilor cuprinse în documentaţia ce a stat la baza emiterii autorizaţiei de construire” Primăria Capitalei

Șucu: ”Vă garantez că nu a fost și nu este nimic ilegal din ce fac” Contactat de Libertatea, Dan Șucu spune că imobilul nu va depăși nivelul de înălțime al zonei din jur și că nimic nu este în afara legii. ”Nu am comentat și nu comentez niciodată investițiile mele imobiliare, ci doar în privința Mobexpert. Firma este a mea, se vede acolo, dar vă garantez că nu a fost și nu este nimic ilegal din ce fac”.

Dan Șucu ONG-urile vor duce lupta în instanță Nu de aceeași părere este Dan Trifu, vicepreședintele organizației Eco-Civica.

Acesta a declarat pentru Libertatea că se va adresa instanței. ”Clădirea era inclusă într-o zonă protejată. Toată zona este protejată, este vorba de clădirile cele mai de preț din București. Vom demara o acțiune în justiție” Dan Trifu Zona de protecție stabilită în anul 2009.

Casa Sadoveanu este marcată cu galben, ceea ce înseamnă că pot fi făcute lucrări la ea.

Aceasta va fi îndreptată atât împotriva Primăriei, cât și a beneficiarului, respectiv firma lui Dan Șucu.

Prezent la o ședință de consiliu general din 31 ianuarie 2019, Dumitrașcu a afirmat că ”nu este o grijă a municipalității că la această oră un PUZ aprobat acum aproape 10 ani își pierde valabilitatea, dat fiind că sunt în curs documentații certificate de urbanism emise și autorizații de construire care sunt în perioada de execuție”.

Și asta pentru că, potrivit legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului, planul se prelungește de drept dacă există lucrări în zonă, arăta Dumitrașcu la acel moment, potrivit Agerpres.ro.

”Dar, dacă protecția se prelungește de drept, cum de s-a dat autorizația de construire?”, se întreabă retoric Dan Trifu, vicepreședintele Eco-Civica.

 

Lasă un răspuns