Bricul „Mircea” ajunge la Galați și Brăila, săptămâna viitoare. Celebra navă școală a Marinei Militare pornește în marș pe Dunărea maritimă, pentru a celebra 80 de ani de când a intrat în serviciu. De altfel, acum 80 de ani a fost prima și ultima dată când Bricul a ajuns la Galați, avându-l atunci la bord pe Regele Carol al II-lea.

Bricul „Mircea” va pleca din Constanța la sfârșitul acestei săptămâni, va intra pe Dunăre, prin Bara Sulina, și se va opri, pentru public, în toate porturile Dunarii maritime, inclusiv Galați și Brăila.

La Galați, Bricul „Mircea” va fi ancorat pe 18 și 19 septembrie 2019, putând fi admirat și vizitat.

De la Galați, nava-școală „Mircea” va pleca spre Brăila, unde va acosta joi, 19 septembrie, la ora 10.00, la pontonul primăriei (zona Căpităniei Portului Brăila).

Brăilenii sunt invitați să viziteze nava joi, 19 septembrie, orele 11.00-13.00 și 15.00-19.00, și vineri, 20 septembrie, orele 09.00-13.00 și 15.00-19.00.

La Brăila, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține joi, 19 septembrie, orele 17.30-19.00, un recital de piese din repertoriul marinăresc, pe faleză, în zona Căpităniei.

Cei interesați vor putea parcurge un tur ghidat la bordul celebrei nave școală a Marinei Militare, unde vor fi întâmpinați de echipaj, de reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Navale și de fanfara militară.

Bricul Mircea reprezinta numele a doua nave din dotarea Marinei romane.

Intaiul Bric Mircea, o corabie de tip goeleta construita integral din lemn, a functionat intre 1882 si 1939, iar cel de-al doilea Bric Mircea, un vas modern construit din metal, dotat atat cu panze cat si cu un motor Diesel naval, a fost lansat in 1939 si se mai afla in functiune si astazi ca nava-scoala.

Nava a sosit in tara la 17 mai 1939 si a intrat in serviciul Marinei Militare nava-scoala „Mircea”, velier de tip bark (nava cu trei arbori), construit in anii 1938-1939 la Santierul Naval „Blohm und Woss” din Hamburg, Germania.

Nava a fost botezata „Mircea” ca si inaintasul sau „Bricul Mircea” (1882-1944), purtand cu cinste pe mari si oceane tricolorul romanesc si numele marelui domnitor Mircea cel Batran, intregitorul Tarii Romanesti pana la „Marea cea mare”.

Dupa reparatiile capitale si modernizarile facute in anul 1966 – la acelasi santier naval unde a fost construita – si intre anii 1994-2002, la Santierul Naval Braila, a devenit nava cea mai moderna dintre „surorile” ei („Eagle” – SUA, „Gorch Foch” – Germania, „Tovarisch” – Rusia, „Sagres I” – Portugalia).

 la 4 octombrie 1994, MIRCEA a pornit spre Santierul Naval Braila pentru modernizare. Lucrarile au fost de calitate, dar s-au desfasurat pe o perioada indelungata.
       La 26 aprilie 2002, incepand cu ora 09.00, in Santierul Naval din Braila a avut loc festivitatea prilejuita de plecarea navei-scoala MIRCEA  in probele de receptie.
Pe data de 29 aprilie 2002, MIRCEA soseste in portul Constanta, unde acosteaza la cheul intesat de oameni. Se puteau remarca amirali, generali, oficialitati locale, civili si tineri studenti ai Academiei Navale „Mircea cel Batran”, amirali si ofiteri in rezerva si retragere, reprezentanti ai Ligii Navale Romane, care s-au alaturat in timp eforturilor de sensibilizare a opiniei publice si de strangere a unor insemnate fonduri destinate repararii navei.
Incepand cu acelasi an, nava-scoala MIRCEA reia marsurile de instructie si de reprezentare atat in Marea Neagra, cat si in Marea Mediterana si Oceanul Atlantic.
In perioada 29 iulie – 10 august 2003, MIRCEA executa marsul de instructie in Marea Neagra si Marea Marmara, unde viziteaza Academia Navala a Turciei din Tuzla.
       Marsul executat in anul 2004, intre 19 aprilie si 26 septembrie ramane insa memorabil. Invitatia primita inca din cursul anului 2002 din partea senatorului Edward Kennedy a facut posibil ca MIRCEA sa participe la competitia nautica „TALL SHIPS CHALLENGE 2004”, organizata de International Sail Training Asociations (I.S.T.A.) si American Sail Training Asociation (A.S.T.A.)  pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii si Canadei.
Timp de 160 de zile, cei 190 de membri ai echipajului au parcurs 15.000 de mile marine si au reprezentat Romania in 13 porturi – Cagliari, Las Palmas, Hamilton, Charleston, Baltimore, New Port, New London, Halifax, Arichat, Sydney, Brest, Cadiz, La Valleta. Raportat la marsul din anul 1976, acest mars a fost mai scurt cu 20 de zile.
In anul urmator, se primesc in continuare numeroase invitatii de participare a navei la festivitati ocazionate de evenimente ale unor state. Dorind sa raspunda la cat mai multe solicitari, in anul 2005 au fost efectuate doua marsuri.
In perioada 21 aprilie si 6 mai 2005, Mircea a participat pe coasta de vest a Turciei la Festivalul Maritim International din portul Marmaris, primul de acest fel organizat in Turcia. Pe data de 9 iunie 2005  pleaca intr-un mars de instructie si reprezentare in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Nordului.
 
       Cu aceasta ocazie, participa la festivitatile din Zeebrugge, prilejuite de cea de-a 175-a aniversare a Regatului Belgiei, in portul Cherbourg, la festivitatile prilejuite de Ziua Nationala a Frantei, de unde porneste in cursa marilor veliere „TALL SHIPS RACE 2005”, in Germania in portul Bremerhaven, la festivalul „SAIL Bremerhaven 2005” si in Olanda, la festivalul „SAIL Amsterdam 2005”.
Dupa ce parcurge 8876 de mile marine, pe data de 20 septembrie 2005 revine la Constanta. Pe timpul celor 11 escale in porturile – Palermo, Lisabona, Brugge, Cherbourg, Middlesbrough, New Castle, Fredrikstad, Bremerhaven, Amsterdam, Cartagena, Bizerte, nava-scoala MIRCEA a primit la bord peste 39.000 de vizitatori.
       In perioada 10 iulie – 10 august 2006, nava scoala MIRCEA a efecutat un mars de instructie in Marea Neagra, facand escale in cinci porturi riverane Marii Negre, respectiv Novorossisk (Federatia Rusa), Sevastopol si Odessa (Ukraina), Varna (Bulgaria) si Samsun (Turcia). La bordul navei, alaturi de cadetii romani au fost ambarcati si doi cadeti turci, pentru a se instrui in cadrul programului de colaborari internationale al Academiei Navale „Mircea cel Batran” cu institutii similare de invatamant superior.
       In anul 2007, este efectuat cel de-al 34-lea mars de instructie al navei in apele internationale, desfasurat in perioada 19 iunie – 10 august, in Marea Mediterana. MIRCEA participa la Competitia Nautica Internationala – „TALL SHIPS RACE MEDITERRANEA 2007” – organizata de SAIL TRAINING INTERNATIONAL. Cu aceasta ocazie, se viziteaza porturile – Pireu (Grecia), Alicante si Barcelona (Spania), Toulon (Franta) si Genova (Italia). Alaturi de studentii romani , la bord au fost ambarcati cadeti din Franta, Germania, Olanda, Danemarca, Turcia, Ucraina si Croatia, pentru instruire in cadrul programului de colaborari internationale ale Academiei Navale „Mircea cel Batran” cu institutii similare de invatamant superior.
       Nava scoala MIRCEA a efectuat, in perioada 26 mai – 18 septembrie 2008, un mars de instructie in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic, Marea Nordului si Marea Baltica. La bordul navei s-au ambarcat, pentru diferite etape ale marsului, patru cadeti din Ucraina, Croatia, Turcia si Belgia. MIRCEA a facut escale in zece porturi, respectiv Cagliari, Malaga, Rouen, Brest, Rotterdam, Copenhaga, Rostock, Fowey, Lisabona si Valletta. Cu aceasta ocazie, nava scoala MIRCEA a reprezentat Fortele Navale Romane la mai multe festivaluri nautice internationale, inclusiv sarbatorirea semicentenarului navei scoala surori, Gorch Fock, apartinand Marinei Militare Germane.
       Anul 2009 a fost  pentru nava scoala MIRCEA unul foarte important. Pe data de 17 mai, MIRCEA  a sarbatorit 70 de ani de existenta, ani ce ii poarta cu demnitate si noblete, fiind intr-o stare tehnica  si de intretinere de exceptie, fapt confirmat prin efectuarea periplului nautic din acest an, in perioada 12 aprilie – 01 septembrie 2009, un mars de instructie in Marea Neagra, Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, cu escale in porturile Catania (Sicilia-Italia), Cadiz (Spania), Tenerife (Insulele Canare – Spania), Hamilton (Insulele Bermude), Charleston (South Carolina – S.U.A), Boston (Mariland – S.U.A.), Ponta Delgada (Insulele Azore – Portugalia) si Mellila. Cu aceasta ocazie, nava scoala MIRCEA a participat  la Regata  „TALL SHIPS CHALLENGE 2009” si la FESTIVALUL SAIL BOSTON.
       Cei peste 70 de ani reprezinta ani in care promotii de marinari romani si-au facut ucenicia pe MIRCEA, s-au identificat mandri cu nava scoala, facand ca marina romaneasca sa aiba distinctie printre celelalte tipuri de arme.
La bordul navei s-au pregatit marinari destoinici, profesionisti pe drumul fara pulbere, infruntand capriciile marii. Echipajul si cadetii, ce s-au instruit pe MIRCEA, au privit de fiecare data cu emotie si mandrie steagul scump al patriei fluturand in inalturi.
Nimeni nu se indoieste ca MIRCEA este un real ambasador al Fortelor Navale si al poporului roman in lume. MIRCEA nu este doar o scoala a cunostintelor  marinaresti, ci si un bastion al calirii caracterelor, al increderii si solidaritatii celor ce l-au servit de-a lungul celor 70 de ani.
       „Servesc marina, servesc patria!” este gandul unanim al echipajului, al cadetilor ce deprind practic tainele marinaresti. Departe de tara, de casa si de cei dragi, toti au gasit in MIRCEA marea familie, la bine si la greu, actionand cu solidaritate si profund atasament. Numai asa au putut, de fiecare data, sa depasesca momentele de teama, nerabdare, incertitudini.
S-a demonstrat cu prisosinta ca in cei  peste 70 de ani de existenta MIRCEA este o adevarata scoala a curajului, profesiei si barbatiei.
 

Lasă un răspuns