Un număr de 300 de colindători din judeţele Gorj şi Mehedinţi vor participa, joi, la Alaiul obiceiurilor de iarnă, care se va desfăşura în zona pietonală a municipiului Târgu Jiu.

Evenimentul, organizat în fiecare an de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj (CJCPCT), va începe la ora 10,00 cu o paradă a formaţiilor participante din faţa CJCPCT Gorj până în Piaţa Prefecturii, iar apoi colindătorii vor susţine, pe scena amplasată în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu, un spectacol tradiţional de colinde.

„Sunt aşteptaţi din judeţ, la alai, Ansamblul ‘Brâuleţul’ din oraşul Turceni, Ansamblul folcloric ‘Florile Jaleşului’ din Arcani, Ansamblul ‘Nedeia’ din Novaci, Ansamblul ‘Cheile Olteţului’ din Polovragi, din oraşul Tismana – Ansamblul ‘Tisa’, din Padeş – Ansamblul de datini şi Obiceiuri ‘Roua Cloşani’, din Baia de Fier – Ansamblul Folcloric ‘Liviu Dafinescu’, din judeţul Mehedinţi, oraşul Baia de Aramă – Ansamblul Folcloric ‘Bordeiaşul’, din Runcu – Ansamblul ‘Maria Apostol’, din Băleşti – Grupul vocal ‘Altiţa’. Vor fi prezente, de asemenea, ansamblurile Liceului de Arte ‘Constantin Brăiloiu’ şi Şcolii Populare de Artă din municipiul Târgu Jiu. Fiecare ansamblu va prezenta câte un program de 5 minute”, se arată într-un comunicat remis de purtătorul de cuvânt al CJCPCT Gorj, Daniela Gapşea.

Cei prezenţi la spectacolul din Piaţa Prefecturii se vor delecta timp de 2-3 ore cu sunetele de zurgălăi, şuieratul bicelor ori ritmul tobelor, dar şi cu costumele tradiţionale gorjeneşti.

Ca şi anul trecut, vor fi puse în scenă Umblatul cu Capra, Ursul şi Pluguşorul, obiceiuri care încă sunt păstrate şi respectate în zona de sub munte.

Lasă un răspuns