Împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, sau Mica Unire, va fi marcată, joi 24 ianuarie, în majoritatea orașelor din țară prin numeroase manifestări culturale, artistice, ceremonii militare şi religioase.

La Iași, autoritățile locale au organizat un adevărat maraton de manifestații culturale pentru a marca 160 de ani de la unirea Moldovei cu Țara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.

Majoritatea evenimentelor din Iași se vor desfăşura joi în Piaţa Unirii, unde la ora 9,30 va fi organizat Concertul de muzică populară „Noi suntem români”.

La ora 10,30 va avea loc un moment dedicat marcării Unirii și depunere de coroane, iar apoi se va relua concertul.

La ora 11.30, municipalitatea va oferi tradiţionala masă populară care va consta anul acesta în ceai, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti.

Pe tot parcursul zilei sunt organizate diferite evenimente culturale dedicate Unirii Principatelor.

VRANCEA

Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată în Focşani prin ceremoniale militare şi spectacole artistice, dar şi printr-o serie de conferinţe pe teme istorice.

Festivităţile se vor încheia cu Hora Unirii, interpretată de solista Vetei Biriş, acompaniată de Orchestra Lăutarii şi Nicolae Botgros.

ALBA

O conferinţă omagială şi o lansare de carte, dar şi un spectacol folcloric extraordinar au fost organizate de autorităţile din municipiul Sebeş pentru a marca împlinirea a 160 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza pe tronul Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti.

ARAD

În Arad, Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată printr-o ceremonie organizată de Prefectură, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, care va începe, la ora 9,00, cu intonarea Imnului Naţional.

BISTRIŢA-NĂSĂUD 

Ziua Unirii Principatelor Române va fi sărbătorită, la Bistriţa, printr-un ceremonial militar şi religios organizat lângă statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Piaţa Unirii, urmat de un spectacol folcloric.

BOTOŞANI

Autoritățile locale organizează, joi, o ceremonie militară la Monumentul Domnitorului Al. I. Cuza din Bulevardul Mihai Eminescu.

BRAŞOV

Începând cu ora 11,00, în Piaţa Unirii, va fi organizată o manifestare specială dedicată Zilei Unirii Principatelor.

Ceremonia va cuprinde oficierea serviciului religios, alocuţiuni referitoare la însemnătatea Zilei Unirii, momente artistice şi Hora Unirii.

BRĂILA

Ziua de 24 Ianuarie va fi sărbătorită la Brăila prin organizarea, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de pe bulevardul cu acelaşi nume, a unei ceremonii dedicate Unirii Principatelor din 1859.

BUZĂU

Sute de buzoienii sunt aşteptaţi joi în curtea interioară a Muzeului Judeţean Buzău pentru a asista la momentele surpriză pregătite sub genericul „Hai să dăm mână cu mână”.

Totodată, Teatrul „George Ciprian” va pune în scenă, pentru sărbătoarea de joi, un moment artistic inedit.

CONSTANȚA

Teatrul de Stat Constanţa a anunţat, printr-un comunicat de presă, că pe 24 ianuarie va oferi acces gratuit publicului la spectacolul istoric Inima Reginei Maria, de Radu Aldulescu, în regia Alinei Hiristea, celebrând astfel pe scenă, printr-un act artistic, aniversarea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

CLUJ

De la ora 14,00, va avea loc Regalul Folcloric susţinut de unii dintre cei mai îndrăgiţi artişti români.

În Piaţa Avram Iancu, începând cu ora 20,00 va avea loc un spectaculos foc de artificii va încheia sărbătoarea Unirii Principatelor Române.

Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată în Cluj de autorităţile locale prin diferite evenimente menită să amintească cetăţenilor de importanţa acestei zile, cât şi unele care au ca scop oferirea unui prilej de petrecere a timpului liber alături de familie.

În data de 24 ianuarie 2018 accesul la patinoarul din Piaţa Unirii va fi gratuit.

DÂMBOVIŢA

Manifestările organizate de autorităţile dâmboviţene de 24 Ianuarie vor avea loc pe Platoul Prefecturii din Târgovişte, va fi o ceremonie militară, vor fi rostite alocuţiuni, iar la final cei prezenţi se vor prinde în Hora Unirii.

În data de 24 ianuarie, muzeele din Dâmboviţa vor fi deschise pentru public.

DOLJ

În Piaţa „A.I.Cuza” din centrul Craiovei va avea loc, joi, o ceremonie militară dedicată celebrării Zilei Unirii Principatelor Române, la care sunt aşteptaţi reprezentanţi ai administraţiei centrale şi locale, Garnizoanei Craiova, parlamentari.

După oficierea slujbei religioase şi rostirea alocuţiunilor, vor fi depuse de jerbe la statuia domnitorului A.I. Cuza şi va avea loc defilarea gărzii de onoare, manifestarea încheindu-se cu Hora Unirii în faţa Primăriei Craiova.

GALAŢI

De la ora 12.00, la Biserica Vovidenia din Galaţi, care era frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani şi unde a fost înmormântată mama domnitorului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi slujba de Te Deum şi slujba parastasului pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

GORJ

Manifestarea cultural-artistică va debuta la ora 17,00 cu un spectacol de muzică populară, „Hai să dăm mână cu mână”, susţinut de membrii Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului”, iar la 17,30 va avea loc deschiderea evenimentului cu intonarea imnului de stat şi susţinerea Lecţiei de istorie de către vicepreşedintele CJ Gorj, Gheorghe Nichifor şi a momentului istoric-evocator reprezentat de actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.

MUREŞ

Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureş, organizează joi sărbătorirea Unirii Principatelor Române din 1859, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, cu începere de la ora 9,30, acolo unde există singurul bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Târgu Mureş.

Primăria Târgu Mureş organizează, de la ora 17,00, la Teatrul Naţional, un concert de muzică populară susţinut de Aurel Tămaş şi de Dinu Iancu Sălăjanu, iar de la 18,30 este anunţată o Horă a Unirii, în Piaţa Teatrului.

NEAMŢ

Interpreta de muzică populară Viorica Macovei va susţine, joi, cu ocazia sărbătoririi a 160 ani de la Unirea Principatelor Române, un spectacol de muzică în cadrul unui eveniment ce va avea loc pe platoul de la Curtea Domnească din municipiul Piatra-Neamţ.

OLT

O ceremonie oficială la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza va marca joi, la Slatina, împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. În timpul manifestării, reprezentanţii Primăriei Slatina vor distribui cocarde şi steguleţe tricolore.

SĂLAJ

Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată joi, la Zalău, printr-un ceremonial militar şi religios, un spectacol festiv şi o retragere cu torţe a militarilor.

TIMIȘOARA

Ziua Micii Uniri va fi marcată la Timişoara printr-o suită de manifestări cultural-artistice şi printr-un ceremonial militar şi religios, joi, care vor începe la ora 10.00, în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie, cu depunerea de coroane şi jerbe.

TULCEA

Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată, joi, în municipiul Tulcea atât printr-un ceremonial militar şi religios, cât şi printr-un spectacol la care vor participa artişti de muzică populară.

VÂLCEA

Pe 24 Ianuarie, de Ziua Micii Uniri, vâlcenii sunt aşteptaţi în centrul municipiului reşedinţă să asiste la reeditarea momentului istoric din 1859, când Alexandru Ioan Cuza înfăptuia Unirea Principatelor Române, într-o scenetă pregătită de actorii Teatrului Ariel din Râmnicu Vâlcea.

Aceasta va fi prezentată pe platoul din faţa Prefecturii Vâlcea, după o ceremonie religioasă şi militară, pregătită pentru a sărbătorii acest eveniment de Instituţia Prefectului şi Garnizoana Râmnicu Vâlcea, începând cu ora 10,00, şi din care nu lipsesc intonarea imnului naţional, discursurile autorităţilor locale, dar şi Hora Unirii, anunță Agerpres. 

Lasă un răspuns