Tehnocrat şi discret, „Dick Cheney nu era genul de tip despre care aş fi dorit să fac un film”, asigurase Adam McKay, regizor şi scenarist al lungmetrajului ‘Vice’, un ‘biopic’ consacrat puternicului şi controversatului vicepreşedinte al lui George W. Bush, relatează AFP.
‘Vice’ colecţionează deja nominalizări şi premii cinematografice (şase nominalizări la Globurilor de Aur 2019) şi Globul de Aur pentru cel mai bun actor pentru Christian Bale, care ar putea obţine şi Oscarul pentru interpretarea sa magistrală.
Performanţa uimitoare a lui Christian Bale, de nerecunoscut sub straturile de machiaj şi care s-a îngrăşat 20 de kg pentru acest rol, a fost intens aplaudată de critici.
„El întruchipează esenţa lui Cheney”, rezumă revista Rolling Stone în timp ce Variety o califică drept „virtuozitate”.
„Christian Bale interpretează personajul lui Dick Cheney – sec, caustic, fals dulceag (…) – cu asemenea virtuozitate, încât se apropie de perfecţiune”, se arată pe site-ul revistei.
„Un personaj puternic, incredibil de solid care a înţeles ca nimeni altul cum trebuie să acţioneze pârghiile puterii”, a declarat la rândul său Christian Bale vorbind despre Dick Cheney, eminenţa cenuşie a Administraţiei lui George W. Bush între 2001 şi 2009.
Întruchipare a liniei dure a neoconservatorilor americani, Dick Cheney a fost de asemenea ministru al apărării între 1989 şi 1993, în timpul primului război din Golf (1991).
Aspru criticat pentru politica sa, atât pentru declaraţiile sale mincinoase privind existenţa armelor de distrugere în masă în Irak cât şi pentru justificarea torturii, calificată pudic drept „tehnici de interogare ameliorate”.
Dick Cheney, 77 de ani, a fost suspectat şi de conflict de interese: când s-a prezentat în 2000 pentru postul de vicepreşedinte, era PDG la Halliburton, a doua companie de servicii petroliere din lume, şi s-a îmbogăţit considerabil în cel de-al doilea război din Irak din 2003.
Evenimente evocate în ‘Vice’, care prezintă atât începuturile sale ca om de afaceri şi ca om de stat la Casa Albă cât şi tinereţea petrecută în oraşul natal Wyoming, ieşirile sale brutale şi excesul de alcool care i-au adus exmatricularea de la Universitatea Yale.
El a reuşit să se reabiliteze datorită soţiei sale, Lynne, interpretată în film de Amy Adams, a cărei prestaţie pe marele ecran i-a atras de asemenea admiraţia criticilor, alături de cea a actorilor Sam Rockwell, în rolul preşedintelui George W. Bush, puţin cam pierdut printre mecanismele puterii, şi Steve Carell, în rolul lui Donald Rumsfeld.
Părerile sunt în schimb foarte împărţite cu privire la acest film biografic. Deşi unii sunt entuziasmaţi de filmul lui Adam McKay, unii critici au sancţionat viziunea caricaturizată şi superficială a lui Dick Cheney, „transformat în personaj malefic de desene animate”, potrivit revistei Time.
Principalul reproş lansat de revista Variety este că filmul nu răspunde la întrebarea cine este cu adevărat Dick Cheney, publicul fiind expus la simple concepte, precum „cupiditate” sau „putere”.
Însă Adam McKay asigurase încă de la început că a dorit să-şi umanizeze personajul, să-i sondeze profunzimile pentru a-l putea face înţeles.
La mijloc de drum între burlesc şi tragedie, filmul suferă şi din cauza numeroaselor artificii scenice: flash-back-uri cu repetiţie, voce din off, apariţii suprarealiste în mijlocul povestirii, Cheney dărâmând ziduri pentru a se adresa spectatorilor…
Adam McKay „a creat ceva care sfidează convenţiile (…). Era necesar, pentru că ceea ce vedeam pe ecran era prea trist şi traumatizant”, a spus Christian Bale în apărarea regizorului.
Pentru Steve Carell (Donald Rumsfeld), unul din avantajele acestui film este faptul că „este foarte contemporan, foarte actual”.
„Spectatorii vor face obligatoriu legătura între trecut şi ceea ce se întâmplă în prezent”, a asigurat actorul, fără să-l citeze vreodată pe Donald Trump.