4.000 de militari cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave şi 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere participă sâmbătă, 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Manifestaţii au loc, de asemenea, în majoritatea oraşelor din ţară.

UPDATE 10.52

Parada tehnicii militare s-a încheiat, urmează parada pedestră a militarilor.

UPDATE 10.47

Cei prezenţi au huiduit dispozitivele Jandarmeriei Române care au defilat la Arcul de Triumf. Jandarmeria a defilat cu Dacia Duster şi autospeciale de intervenţie Opel Vivaro. Autospeciala blindată pentru intervenţie Sandcat, care era în program, nu a mai defilat.

Cei prezenţi au întors spatele în momentul în care au defilat maşinile Jandarmeriei Române şi le-au strigat „Ruşine”.

Parada militară de la Bucureşti – 1 Decembrie 2018

La #TVR1 începe Parada militară de la Bucureşti, dedicată Centenarului Marii Uniri.Transmisiunea online continuă pe TVR+ http://www.tvrplus.ro/live-tvr-1

Publicată de TVR1 pe Vineri, 30 Noiembrie 2018

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a defilat la paradă, detaşamentul fiind deschis de motociclete de intervenţie SMURD.

Cei prezenţi au putut vedea autoscară SMURD, urmată de ambulanţă SMURD de terapie intensivă mobilă, autospecială de intervenţie la dezastre şi accidente colective.

De asemenea, IGSU a prezentat şi containerul multirisc, folosit la intervenţiile post-cutremur.

UPDATE 10.43

La paradă defilează maşinile de intervenţie ale Poliţiei Române şi reprezentanţi ale trupelor de intervenţie speciale (SIAS).

UPDATE 10.38

Din partea Forţelor Aeriene, cei prezenţi la paradă pot vedea sistemul de rachete sol-aer Hawk, dar şi lansatorul de rachete sol-aer Patriot, din dotarea Forţelor Armate Americane dislocate în Europa.

De asemenea, la paradă defilează şi cinci autovehicule de teren blindate tip uşor Panhard.

UPDATE 10.34

La paradă a fost prezentat şi sistemul de artilerie LAROM, parte din înzestrarea Brigăzii Larom „Alexandru Ioan Cuza”.

UPDATE 10.29

La paradă participă şi militarii polonezi, care participă cu un transportor care poate lovi inclusiv ţinte aeriene.

Pe sub Arcul de Triumf a trecut şi MLI84 M Jderul, respectiv cinci maşini de luptă ale infanteriei 84 M, format din derivatele Maşinii de Luptă a Infanteriei 84 M – punct mobil de comandandă.

UPDATE 10.20

Generalul locotenent Adrian Tonea este coordonatorul paradei de 1 Decembrie.

Prin faţa tribunei oficiale au defilat, între altele, detaşamentul de tehnică din dotarea Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Ulterior, parada a continuat cu defilarea detaşamentelor cu tehnică din dotarea forţelor terestre, între acestea fiind şi Pirahnha 5, un blindat care se va afla în dotarea forţelor terestre în curând. Acesta poate fi folosit şi ca punct de comandă mobil.

UPDATE 10.10

Parada a început cu o formaţie de elicoptere, primul dintre ele purtând steagul României.

Deasupra Arcului de Triumf au zburat, între altele, aparate de zbor de la Baza Aeriană Bacău, elicoptere de la SRI dar şi aeronave aflate în subordinea Ministerul Afacerilor Interne şi în cea a Ministerului Apărării Naţionale.

UPDATE 10.08

Preşedintele Iohannis depune o coroană de flori la baza Arcului de Triumf.

UPDATE 10.04

Este intonat imnul României. De asemenea, la paradă participă şi foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Bănsescu, dar şi ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Parada militară din acest an începe cu aviaţia.

UPDATE 10.00

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Piaţa Arcului de Triumf. Cel care a deschis evenimentul este şeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă.

La paradă participă, între alţii, premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

UPDATE 9.40

Fanfara şi-a făcut intrarea în Piaţa Arcul de Triumf.

UPDATE 9.30

Peste 100.000 de oameni participă la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia. Programul începe dimineaţa devreme şi se va încheia târziu în noapte.

Momentul culminat este parada militară la care este prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.

UPDATE 9.25

Sportivii români, cei care au adus numeroase bucurii românilor, îi doresc României, cu ocazia Centenarului, să aibă parte de unitate şi şi-au exprimat speranţa ca domeniul în care au activat să revină în fruntea ierarhiei mondiale.

News.ro i-a întrebat pe unii dintre cei mai reprezentativi sportivi români ce urează ţării lor cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

UPDATE 9.20

Lecţia secolului XX este că trebuie să purtăm mare grijă pentru ce avem, prin respect pentru democraţie, pentru lege şi pentru civili, spun istoricii şi analiştii politici.

Societatea este astăzi tot mai dezbinată, nemaiavând un proiect comun ca cel de până la 1918, însă oamenii simpli arată mai bine – din punct de vedere moral şi intelectual – decât elita, decât cei de la conducere.

În ultimul secol, în afara momentului 1 Decembrie 1918, cele mai importante evenimente sunt considerate aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană, care au arătat că România încearcă să se modernizeze, Disapora contribuind masiv la europenizarea ţării.   Istoricii şi analiştii Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, Stelian Tănase, Adrian Cioflâncă, Armand Goşu şi Alin Ciupală au vorbit, pentru News.ro, despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie 1918, despre cele mai importante evenimente care au avut loc în ultimii o sută de ani şi şi-au exprimat speranţele pentru viitorul ţării şi al societăţii româneşti.

Lasă un răspuns