De Ziua Naţională, vizitatorii Castelului Bran vor admira un nou bust din bronz al reginei Maria, realizat de Miliţa Petraşcu în 1975, considerată una dintre cele mai înzestrate artiste ale secolului al XX-lea.

Bustul pune accent pe trăsăturile reginei, din care transpar fineţea şi spiritul aprig ale acesteia şi este o lucrare reprezentativă pentru perioada de maturitate a artistei.

 

Opera expusă la Castelul Bran este rodul unor studii realizate de Miliţa Petraşcu pe baza modelului, cunoscută fiind relaţia de prietenie dintre aceasta şi regina Maria.

Un at bust al reginei a fost donat Muzeului „Cuibul Reginei” din Balcic – Bulgaria, unde se află şi astăzi, aşezat într-una dintre încăperile centrale ale castelului.

Potrivit reprezentanţilor Castelului Bran, evenimentul reprezintă un gest firesc dat fiind că Branul a fost, alături de Balcic, reşedinţa preferată a suveranei. Va fi recreată astfel o punte simbolică între cele două locuri.

Evenimentul are dublă semnificaţie, Ziua Naţională a României fiind, în An Centenar, cea mai bună ocazie pentru a sublinia contribuţia capitală a reginei Maria la realizarea Marii Uniri. În plus, este şi un omagiu adus artistei, care s-a născut în luna decembrie a anului 1892.

Dezvelirea bustului din bronz al reginei Maria este programată în primăvara anului viitor, cel mai probabil în luna mai, în cadrul unui eveniment amplu.

Tot la 1 Decembrie 2018, vizitatorii Castelului Bran vor primi o cocardă tricoloră, iar pe faţada edificiului va fi desfăşurat drapelul naţional.

Lasă un răspuns