Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, i-a transmis o scrisoare lui Thomas Bellut, director general ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen – televiziunea publică din Germania), referitoare la o ştire difuzată de postul german în data de 1 decembrie, potrivit căreia România a sărbătorit 100 de ani de la anexarea provinciei maghiare Transilvania.

Informaţia, preluată de la Deutsche Presse Agentur, a fost difuzată de televiziunea germană, chiar de Ziua Naţională a României, sub titlul „Anexarea Transilvaniei – România sărbătoreşte aniversarea de 100 de ani”.

În scrisoare, PDG al TVR arată că ştirea, difuzată de agenţia de presă germană şi preluată, fără verificare, de către ZDF este tendenţioasă, aducând prejudicii imaginii României şi demonstrând necunoaşterea totală a istoriei României şi Europei.

Potrivit documentului, preşedintele-director general al TVR solicită prezentarea corectă a momentului istoric de la 1 decembrie 1918, şi a ştirii care, prin modul în care a fost redactată, contravine misiunii publice a ZDF.

„Mă adresez dumneavoastră, ca de la un post public de televiziune la altul şi ca de la un membru EBU la alt membru EBU şi care, în virtutea apartenenţei la această organizaţie, ar trebui să împărtăşească aceleaşi valori şi să aibă aceeaşi misiune publică, atât în România, cât şi în Germania, respectiv să informeze corect publicul”, argumentează Doina Gradea, în adresa către directorul general ZDF.

Scrisoarea a fost transmisă, spre informare, şi conducerii European Broadcasting Union (EBU), Tony Hall, preşedinte EBU şi Noel Curran, director general EBU.

Lasă un răspuns