Turnul din Pisa nu mai e la fel de înclinat ca în anii trecuți, ceea ce este o veste foarte bună, având în vedere că monumentul era în pericol din cauza înclinării accentuate.

Mulțumită lucrărilor de inginerie demarate pentru a salva acest monument medieval, devenit o atracţie turistică majoră din centrul Italiei, Turnul din Pisa a încetat să se mai încline și chiar pare să se redreseze, scrie AFP.

Experții spun că după 17 ani de observaţie, „Turnul din Pisa este stabil şi înclinarea sa a scăzut uşor”. Un profesor de inginerie de la Universitatea din Pisa spune că  monumentul de 58 de metri înălţime s-a redresat cu 4 centimetri.

În perioada 1993 şi 2001, sub conducerea lui Michele Jamiolkowski, un inginer polonez naturalizat italian, s-au făcut lucrări pentru salvarea turnului ce risca să se prăbuşească.

Lucrările au costat 28 de milioane de euro, iar pe perioada executării lor, accespul publicului în turn a fost restricționat.

Experții spun că șansele ca turnul să fie redresat complet sunt minime, mai ales că nu a fost niciodată drept, dar scopul este de a-i oferi stabilitate.

Construcţia Turnului din Pisa a început în 1173 şi a început să se încline imediat după terminarea etajelor superioare, înclinându-se şi mai mult după încheierea totală a lucrărilor în 1372.

Lasă un răspuns