Un medic specialist în diabet şi nutriţie afirmă că sparanghelul, leguma culeasă în plină pandemie de mii de români plecaţi în Germania, este un super-aliment, foarte bogat în nutrienţi, vitamine, minerale şi antioxidanţi, spune
Mii de români au plecat în ultimele zile pentru munci sezoniere la cules de sparanghel în Germania. În plină pandemie, agricultorii nemţi au dus mii de muncitori ca să culeagă sparanghel. Medicii spun despre acesta că este un super-aliment.
„E un super aliment, foarte bogat în nutrienţi, vitamine, minerale şi antioxidanţi”, a declarat Adrian Copcea, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Sparanghelul(asparagus) e plin de vitamine, dar în acelaşi timp are puţine calorii. În plus, e recomandat în dieta gravidelor.
„E o sursă foarte bună de acid folic, care e un nutrient important pe perioada sarcinii, mai ales în primul trimestru”, a mai spus medicul.
Există sparanghel alb, verde şi violet. Acesta din urmă e mai dulce. Iar de aici şi multitudinea de reţete în care poate fi introdus sparanghelul.
„Se pare că îl preferă cu orice fel de adaosuri, dar mai popular e un sos numit sos olandez, care se face cu gălbenuş de ou şi cu unt! Deci untul este unul din partenerii clasici ai sparanghelului!”, a mai spus medicul Adrian Copcea.
Un kilogram de sparanghel costă în România în jur de 50 de lei, potrivit Mediafax.
Iată care sunt cele mai bune metode ca să gătești sparanghelul proaspăt:
Sparanghel blanșat sau opărit
Sparanghelul făcut la aburi
Sparanghelul făcut în tigaia grill
Se încinge tigaia și fără să folosești ulei se pun tijele de sparanghel și se întorc pe toate părțile câteva minute până când capătă o aromă delicioasă.
Apoi după ce ai scos sparanghelul în farfurie, se stropește cu zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare, piper și se răzuiește parmezan.
Sparanghel la cuptor
Se lasă la cuptor 10 minute, după care îl poți consuma în risotto sau cu paste.
Sparanghel stir-fry
Sparanghel crud
Cele mai bune combinații cu sparanghel
Iar dacă mai adaugă smântână, șuncă și brânză poți să obții o tartă sărată delicioasă.
Pentru copii
Sparanghelul poate fi greu de digerat, de aceea e recomandat să fie oferit copiilor după ce stomacul s-a obişnuit cu alimente solide, adică după 9 luni.
Dacă bebeluşul are probleme cu balonarea, discutaţi cu medicul înainte de a-i oferi sparanghel. E recomandat totodată să respectaţi regula celor 4 zile.
Sparanghelul trebuie curăţat foarte bine, de aceea, se recomandă să fie lăsat în apă 30 de minute, apoi clătit bine.
Poate fi pasat şi combinat cu roșii, pui, orez, cartofi.
Se poate găti:
– la abur: între 2-8 minute, în funcţie de grosimea tulpinii
– tras la tigaie (cu puţin unt), timp de 3 minute
– fiert (între 2-6 minute): se adaugă după ce apa fierbe, iar când sunt gata, tulpinile se usucă și apoi sunt servite
– fript pe grătar: înainte trebuie opărit în apă 1 minut, apoi trecut prin jetul de apă rece. Se frige 2-3 minute pe fiecare parte.
– la cuptor: se aşează într-o tavă şi se stropește cu puţin ulei vegetal. Se coace în aproximativ 12 minute.