Un medic specialist în diabet şi nutriţie afirmă că sparanghelul, leguma culeasă în plină pandemie de mii de români plecaţi în Germania, este un super-aliment, foarte bogat în nutrienţi, vitamine, minerale şi antioxidanţi, spune

Mii de români au plecat în ultimele zile pentru munci sezoniere la cules de sparanghel în Germania. În plină pandemie, agricultorii nemţi au dus mii de muncitori ca să culeagă sparanghel. Medicii spun despre acesta că este un super-aliment.

„E un super aliment, foarte bogat în nutrienţi, vitamine, minerale şi antioxidanţi”, a declarat Adrian Copcea, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Sparanghelul(asparagus)  e plin de vitamine, dar în acelaşi timp are puţine calorii. În plus, e recomandat în dieta gravidelor.

„E o sursă foarte bună de acid folic, care e un nutrient important pe perioada sarcinii, mai ales în primul trimestru”, a mai spus medicul.

Există sparanghel alb, verde şi violet. Acesta din urmă e mai dulce. Iar de aici şi multitudinea de reţete în care poate fi introdus sparanghelul.

„Se pare că îl preferă cu orice fel de adaosuri, dar mai popular e un sos numit sos olandez, care se face cu gălbenuş de ou şi cu unt! Deci untul este unul din partenerii clasici ai sparanghelului!”, a mai spus medicul Adrian Copcea.

Un kilogram de sparanghel costă în România în jur de 50 de lei, potrivit Mediafax.

Fiert, la grătar, la cuptor sau prăjit? Descoperă cum preferă celebrul chef Jamie Oliver să gătească sparanghelul proaspăt!
Sparanghelul proaspăt este foarte sănătos și furnizează o mulțime de nutrienți importanți pentru corp. Dacă mănânci sparanghel vei furniza corpului vitaminele A, C, E, K, B6, acid folic, fier, cupru, calciu, proteine și fibre. Prin urmare, atunci când ai ocazia nu ocoli această minunăție de legumă.

Iată care sunt cele mai bune metode ca să gătești sparanghelul proaspăt:

Sparanghel blanșat sau opărit

Este foarte important să respecți timpul de gătire ca să rămână puțin crocant, altfel vei obține un preparat nu tocmai apetisant. Potrivit celebrului chef Jamie Oliver, se scufundă sparaghelul în apă fierbinte și se lasă acoperit la fiert timp de 3-5 minute, în funcție de grosimea tijelor. După acest timp de preparare, sparanghelul se scurge și se scufundă într-un cstron cu apă și gheață pentru a opri procesul de gătire și a-i păstra culoarea frumoasă.

Sparanghelul făcut la aburi

Poți să folosești un aparat de preparat la aburi, o sită pentru gătit la aburi sau să pui doar puțină apă într-o cratiță și să acoperi sparanghelul ca să se facă la aburi. Jamie Oliver recomandă să gătești sparanghelul la aburi timp de 3 minute.

Sparanghelul făcut în tigaia grill

Una dintre cele mai bune metode ca să gătești sparanghelul proaspăt este aceea de a folosi o tigaie grill. Sparanghelul se spală, se șterge cu șervețel și se rupe la fiecare tijă partea lemnoasă.

Se încinge tigaia și fără să folosești ulei se pun tijele de sparanghel și se întorc pe toate părțile câteva minute până când capătă o aromă delicioasă.

Apoi după ce ai scos sparanghelul în farfurie, se stropește cu zeamă de lămâie, ulei de măsline, sare, piper și se răzuiește parmezan.

Un mic truc! Ca să îți fie mai simplu poți să înșiri tijele de sparanghel precum în imaginea de mai sus ca să le poți întoarce pe toate deodată.

Sparanghel la cuptor

Sparanghelul capătă o aromă delicioasă atunci când este gătit la cuptor. Aceasta este una dintre metodele preferate de Jamie Oliver pentru a găti sparanghelul. Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius, pune o foaie de copt într-o tavă, așază sparanghelul pe ea și stropește-l cu ulei de măsline, sare, piper, usturoi și coajă de lămâie răzuite.
Se lasă la cuptor 10 minute, după care îl poți consuma în risotto sau cu paste.

Sparanghel stir-fry

Sparanghelul este folosit adesea în bucătăria asiatică, fie în salate fie în amestecurile lor stir-fries. Se folosește o tigaie adâncă cu puțin ulei încins și se lasă doar 1-2 minute sparanghelul la foc mare. La final se stropește cu puțin sos de soia și se presară semințe de susan.

Sparanghel crud

Se poate consuma și crud în diverse combinații de salate: cu semințe de rodie, ulei de măsline, parmezan și rucola sau cu brânză feta și ridichi.

Cele mai bune combinații cu sparanghel

Cei mai buni prieteni ai sparanghelului sunt uleiul de măsline extravirgin și untul, susține celebrul chef Jamie Oliver. Dacă mai adaugi sare și piper negru, poți să savurezi din plin aroma sparanghelului.
Dacă vrei să combini sparanghelul cu brânzeturi, atunci cea mai bună asociere este cu brânza feta, parmezanul, brânza de capră și cheddar.
De asemenea, combinația dintre sparanghel și ouă este întotdeauna câștigătoare.

Iar dacă mai adaugă smântână, șuncă și brânză poți să obții o tartă sărată delicioasă.

Sparanghelul este un ingredient vedetă care merge de minune în risotto alături de creveți sau în diverse combinații cu paste.
Cea mai bună soluție ca să-l păstrezi la frigider este sa-l pui în picioare într-un borcan cu apă.

Pentru copii

Sparanghelul poate fi greu de digerat, de aceea e recomandat să fie oferit copiilor după ce stomacul s-a obişnuit cu alimente solide, adică după 9 luni.

Dacă bebeluşul are probleme cu balonarea, discutaţi cu medicul înainte de a-i oferi sparanghel. E recomandat totodată să respectaţi regula celor 4 zile.

Sparanghelul trebuie curăţat foarte bine, de aceea, se recomandă să fie lăsat în apă 30 de minute, apoi clătit bine.

Poate fi pasat şi combinat cu roșii, pui, orez, cartofi.

Se poate găti:

– la abur: între 2-8 minute, în funcţie de grosimea tulpinii

– tras la tigaie (cu puţin unt), timp de 3 minute

– fiert (între 2-6 minute): se adaugă după ce apa fierbe, iar când sunt gata, tulpinile se usucă și apoi sunt servite

– fript pe grătar: înainte trebuie opărit în apă 1 minut, apoi trecut prin jetul de apă rece. Se frige 2-3 minute pe fiecare parte.

– la cuptor: se aşează într-o tavă şi se stropește cu puţin ulei vegetal. Se coace în aproximativ 12 minute.

Lasă un răspuns