Se spune ca, in prima zi a lunii martie, frumoasa Primavara a observat, intr-o poiana, cum de sub zapada rasare un ghiocel, insa Iarna a chemat vantul si gerul, firava floare inghetand. Primavara a inlaturat zapada, ranindu-se la deget, astfel ca o picatura de sange a reinviat ghiocelul. De aceea, culorile martisorului fac trimitere la sangele rosu de pe zapada imaculata.

Mărțișoare:  Fuioru’ Fermecat

📱🚘 Comenzi & Livrari: 0773 819 417

Fluturii fermecati sunt pictati manual pe lemn cu multa migala.
Dimensiunile variaza intre 4-9 cm, in functie de model.

Fiecare fluture are ac de brosa pe spate,cartonas cu mesaj, snur de martisor si este oferit in hartie de matase si cutiuta alba.

Pretul este de 15 Ron/Buc si se pot comanda prin mesaj privat.
Se pot livra in Bucuresti gratuit in zona 1 Mai, sau in Mogosoaia, (ori prin Fan Courier 19 ron).
Comanda minima este de 5 buc.

Ne-am dori ca atunci când primim cadou un buchet de lalele, de exemplu, să-l ţinem cât mai mult în vaza de acasă. O tânără din Craiova, pasionată de florile de primăvară, ne explică ce semnificaţie au aceste plante, dar şi ce la ce truc să apelăm atunci când vrem să le prelungim viaţa.

Fie că vorbim despre ghiocei, lalele, narcise sau frezii toate aceste flori au o delicateţe aparte şi, de fiecare dată, când începe căldura le admirăm frumuseţea.  Florile de primăvară au, însă, şi semnificaţii deosebite.

„Atunci când primeşti o floare de primăvară trebuie să ştii că ea îţi transmite şi un mesaj. De exemplu, ghioceii înseamnă un nou început, speranţă, narcisele înseamnă căldură, duioşie, lalelele ne duc cu gândul doar la dragoste, zambilele semnifică perseverenţa, primulele copilăria iar freziile înseamnă prietenie”, explică Sabrina Tudosiu, student la Horticultură.”.

Tânăra spune că aceste flori când sunt tăiate nu au nevoie de o îngrijire deosebită faţă de alte plante, dar este bine să ştim câteva trucuri. „Aceste flori au nevoie de apă rece şi este bine să o schimbăm zilnic.

În apa adugăm  fie câteva picături de oţet, fie puţină sare şi astfel florile de primăvară vor rezista mai multe zile”, explică Sabrina Tudosiu.

Iata mai jos o enumerare detaliata a tuturor tipurilor de flori de primavara, pe denumiri, imagini de calitate, lista acestora si cateva sfaturi de ingrijire cu link-uri pentru detalii mult mai complexe. Am incercat sa creeam acest material pentru toti iubitorii de flori si va asiguram ca il vom actualiza permanent cu noi informatii.

Multa lume face o confuzie majora atunci cand face referire la florile primaverii. Astfel, ca sa stabiliti cu exactitate ce va intereseaza, trebuie sa raspundeti la trei intrebari fundamentale: Ce flori infloresc primavara, Ce flori se planteaza primavara, Care sunt florile de primavara. Fiecare din aceste intrebari are raspuns diferit, asa ca am detaliat mai departe raspunsurile noastre:

Ce flori infloresc primavara?

Ei bine, iata mai jos cele mai populare flori de primavara:

Ghiocei – stiintific Galanthus NivalisGhiocei-flori-primavara

Cine nu stie de „Vestitorul primaverii”, banalul Ghiocel, dar atat de iubit si intalnit in paduri, primavara devreme. Ghioceii pot fi gasiti in gradini, paduri, dar pot fi crescuti si in ghivece si jardiniere. Plantarea se face prin bulbi si se face toamna.

Sunt minunati rasfirati la intamplare pe langa copaci si pomi, sau in straturi amenajate.

Din pacate ghioceii nu rezista foarte mult, mai ales daca vremea devina calda.

Branduse – stiintific Colchicum

Usor de recunoscut dupa culoare si desimea in care cresc, Brandusele apar aproape odata cu ghioceii, inclusiv sub zapada. Putini stiu ca sunt sute de specii de branduse, iar Sofranul, atat de cautat in bucatariile gospodinelor, se extrage dintr-o specie de Brandusa. Se inmulteste prin bulbi sau seminte, poate fi crescuta atat in gradina cat si in ghivece sau jardiniere. Din pacate nu rezista mult daca temperatura exterioare creste

Viorele – stiintific Scilla

Viorelele fac parte din flora spontana, fiind cunoascute mai popular ca Toporasi. Infloresc de doua ori pe an, primavara devreme si mai tarziu in vara, pentru a doua oara. Se inmultesc prin stoloni, si se folosesc si in retetele culinare. Pentru unii se obtine o bautura energizanta si totodata se poate folosi si pentru extragere de esente si uleiuri parfumate.

Primula – stiintific Primula

Primula a devenit din ce in ce mai populara, mai ales datorita coloraturii diversificate in care o gasim. Din lista noastra, Primula este mai degraba din lista flori de primavara la ghiveci. Gasiti ghivecele la orice florarie sau chiosc cu flori, asezate pe jos, direct in frig. Totusi aveti grija ca nu-i place temperatura de inghet si nici mai mare de 15-18 grade. Asa ca adusa in casa aveti mare atentie cu ea.

Narcise – stiintific Narcissus

Ah…preferatele noastre, Narcisele. Suntem partinitori, recunoastem, insa va asiguram ca acestea sunt pur flori de primavara, inflorind cam in aceeasi perioada cu lalele si zambilele. Puteti obtine straturi exceptionale doar din aceste flori, sau in combinatie cu altele. Se pot creste fara probleme in ghivece sau jardiniere, afara sau in casa. Sunt zeci de tipuri, forme si culori (hibrizi), asa ca aveti de unde alege.

Zambile – stiintific Hyacinthus Orientalis

Mov, albe, galbene, roz si zeci de nuante din aceste culori, Zambilele sunt cu siguranta regine in lista florilor de primavara. Plantate inca de toamna, prin bulbi, acestea infloresc printre primele flori, durand destul de mult (2-4 saptamani, functie de temperatura exterioara). Poti fi recoltate si folosite ca flori taiate, fiind cele mai populare pentru Sarbatorile de 1 si 8 Martie, si totodata se pot folosi in buchete de flori de primavara pentru evenimente.

Lalele – stiintific Tulipa

Cu greu ne-am hotarat sa decidem intre Zambile si Lale pentru a proclama regina florilor de primavara. Ei bine lalelele sunt extrem de populare, insa pot fi gasite o perioada relativ lunga de timp, inclisiv vara devreme sau toamna. Plantate in gradina, toamna tarziu, inainte de inghet, acestea infloresc primavara, imediat dupa zambile sau impreuna cu acestea. In sute de forme, marimi si culori, lalelele sunt flori de primavara ieftine si usor de intretinut. Perfecte in strat, in ghivece sau jardiniere, va vor bucura cu siguranta ochii.

Frezie – stiintific Freesia

Freziile sunt la mare cautare cu zambile si lalele. Inmultirea este aproape identica, prin bulbi. Plantarea se face toamna si inflorirea este primavara, imediat cand temperaturile exterioare incep sa treaca de 10-15 grade. Desi o planta suava, cu aspect fragil, frezia este o planta foarte rezistenta. Costurile de ingrijire si inmultire sunt mici. Se gaseste in zeci de forme, culori si nuante.

Anemone – stiintific Ranunculaceae

Aveti grija ce specie de Anemone cumparati pentru a avea o anemona din lista florilor de primavara. Exista specii care infloresc vara. Oricum, se pot dezvolta bine in gradina sau in ghivece, insa iarna sunt putin mai pretentioase de pastrat. Tuberculii din care cresc si se inmultesc, ar fi bine sa fie dezgropati si pastrati la loc uscat si intunecat, pentru a fi siguri ca aveti in primavara.

Ce flori se planteaza primavara?

O intrebare buna, chiar excelenta, pentru care promitem ca vom pregati un articol mai detaliat. Totusi, acum, va putem spune ca datorita climatului temperat din Romania, practic cam toate florile se pot planta primavara (inclusiv cele din bulbi, daca acestia au fost fortati in temperaturi joase). Deosebirea o face perioada de inflorire a acestora si perioada in care poate pastra floarea.

Astfel, daca florile de primavara enumerate mai sus, sunt flori care infloresc chiar in primele luni ale anului, acestea nu au durata de viata a florilor prea lunga (in cele mai bune cazuri 4 saptamani).

Noi includem in flori de primavara, flori care incep inflorirea inca din Martie si pot avea flori pana tarziu in toamna. Aici enumeram ca exemplu muscatele, insa si multe alte flori din categoria flori primavara-vara.

Flori de primavara – denumiri

Pentru a va usura munca de cautare si cercetare, sau pur si simplu pentru cei curiosi, am intocmit mai jos o lista cu flori de primavara pe denumiri, inclusiv denumirile stiintifice. Pentru mai multe detalii legate de florile primaverii, am atasat la fiecare un link. Nu trebuie decat sa faceti click pe acestea si veti fi redirectionati catre paginile respective.

– primavara devreme –

Ghiocei (Galanthus Nivalis), Branduse (Colchicum), Viorele (Scilla), Primula (Primula), Narcise (Narcissus), Zambile (Hyacinthus Orientalis), Lalele (Tulipa), Frezie (Freesia), Anemone (Ranunculaceae)

– primavara – vara –

Muscate (Pelargonium), Begonii (Begonia), Sporul Casei (Impatiens), Petunii (Petunia).

Mărțișorul


Originiea sarbatorii martisorului nu este cunoscuta exact, dar se considera ca ea a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte.

Acesta nu era numai zeul razboiului, ci si al fertilitatii si vegetatiei. Aceasta dualitate este remarcata in culorile martisorului, albul insemnand pace, iar rosu – razboi.

Anul Nou a fost sarbatorit pe 1 martie pana la inceputul secolului al XVIII lea. Cercetari arheologice efectuate in Romania, la Schela Caldovei, au scos la iveala amulete asemanatoare cu martisorul datand de acum circa 8 000 de ani.

Amuletele formate din pietricele vopsite in alb si rosu erau purtate la gat. Documentar, martisorul a fost atestat pentru prima oara intr-o lucrare de-a lui Iordache Golescu in “Condica limbii romane”.

Acesta a trait intre 1768 si 1848, a fost boier, carturar si om de stat roman, fiul marelui ban Radu Golescu, fratele mai mare a lui Dinicu Golescu si al Marioarei, sotia sa.

Folcloristul Simion Florea Marian presupune ca in Moldova si in Bucovina martisorul era compus dintr-o moneda de aur sau de argint, prinsa cu ata alba-rosie si era purtat de copii in jurul gatului. Fetele adolescente purtau si ele martisor la gat in primele 12 zile ale lui martie, pentru ca mai apoi sa il prinda in par si sa-l pastreze pana la sosirea primilor cocori si inflorirea arborilor. La acel moment, fetele isi scoteau martisorul si-l atarnau de creanga unui copac, iar moneda o dadeau pe casa. Aceste „ritualuri” asigurau un an productiv.

Prima zi a primaverii este ziua Babei Dochia. Baba Dochia este o batrana zeita agrara, care moare de 1 martie si renaste de Mucenici, pe 9 martie. Dochia aduce aminte de marea zeita Terra Mater si poate fi asociata cu Diana si Iuno de la romani si cu Hera si Artemis de la greci.


Una dintre legendele Babei Dochia spune ca aceasta a avut un fiu, pe numele sau Dragobete care s-a casatorit impotriva dorintei ei. Pentru a-si necaji nora, intr-o zi rece de iarna, i-a dat acesteia un ghem de lana neagra si a trimis-o la rau sa-l spele, spunandu-i sa nu se intoarca pana cand lana nu devine alba. Fata a incercat sa spele lana, dar chiar daca degetele sale au inceput sa sangereze, culoarea lanii ramanea tot neagra. De disperare, pentru ca nu se putea intoarce acasa la sotul iubit, a inceput sa planga. Impresionat de durerea fetei, Domnul Isus Cristos i-a aparut in cale si i-a dat o floare rosie, spunandu-i sa spele lana cu ea. Multumindu-i, fata a pus floarea in apa, a spalat lana si a constatat cu uimire ca lana s-a albit. Fericita ca a reusit sa duca la bun sfarsit aceasta sarcina grea, si-a indreptat pasii spre casa. Dupa aceasta intamplare, Dochia a pornit impreuna cu turma sa spre munte, fiind convinsa ca primavara venise deja, altfel de unde ar fi putut Martisor sa aiba floarea?

Pe parcursul calatoriei sale, si-a scos, rand pe rand, cele doisprezece cojoace pe care le purta, pana a ramas fara nici unul. Dar vremea s-a schimbat. Pe cat de frumos fusese la inceputul zilei, pe atat de urat se facuse acum. Ningea si totul incepuse sa inghete. Dochia a inghetat impreuna cu oile sale, transformandu-se, conform legendei, in stana de piatra. Se spune ca rocile ce se pot observa si astazi pe muntele Ceahlau sunt o marturie vie a acestui mit romanesc.

Dupa unele traditii, firul Martisorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte. Asemenea Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia toarce firul primaverii, la nasterea anului agrar.De la romani si aromani, obiceiul a fost preluat si de alte popoare din centrul si sud-estul Europei.

BABELE

Zilele babei cuprind un ciclu de 9 zile, incepand cu 1 martie si corespund cu zilele de urcus ale Babei Dochia cu oile, la munte. Se spune ca asa cum va fi ziua aleasa, din Babe (frumoasa, urata, intunecata, insorita), asa va fi firea si sufletul persoanei in acel an.

Zilele urcusului, echivalente cu numarul cojoacelor, reprezinta durata ciclului de renovare a timpului, iar moartea Dochiei, in ziua de 9 Martie se considera hotar intre anotimpul friguros si cel calduros.
Dupa incetarea Zilelor Babei, numite in Transilvania si Vantoase, incep Mosii numiti si Sfinti sau Samti. Babele sunt considerate rele iar Mosii sunt buni.

Taranii erau foarte atenti cum va fi vremea în primele trei zile din luna martie, deoarece 1 martie era baba plugului, 2 martie era baba de sapă, iar 3 martie era baba de cules. Daca in aceste zile era ploaie, toata munca agricola se facea pe umezeala, iar daca era soare, se facea pe uscatura.

MACINICII


Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii.

In aceasta zi, se trece la curatenia gospodariei, dandu-se foc gunoaielor stranse numai cu foc adus din casa, pentru a aduce caldura din casa si afara. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde.

De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul, sau jocul copiilor peste foc.In ziua mucenicilor, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac, in cinstea Sfintilor Mucenici, 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. In Moldova, acestia au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, si sunt copti din aluat de cozonac, apoi unsi cu miere si nuca.

In Dobrogea se pastreaza aceeasi forma antropomorfica, dar mucenicii sunt mai mici si sunt fierti in apa cu zahar, cu scortisoara si nuca, simbolizand lacul in care au fost aruncati Sfintii Mucenici.

In Muntenia, pe langa bradosii obisnuiti, se face o Uitata pentru morti, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii il joaca in jurul focului si care este dedicat celor morti care pe timpul anului au fost uitati.

Daca pana la 8 martie, a fost saptamana femeii, pe 9 martie se zice ca este ziua barbatului existand obiceiul de a bea 40 de pahare (200 ml) de vin in cinstea celor 40 de Sfinti Mucenici.

Conform traditiei populare cum va fi vremea in 9 martie, asa va fi timp de 40 de zile.

Daca in ziua de Mucenici va ingheta si va fi frig, este semn ca iarna va continua pana in ziua de Sfantul Gheorghe (23 Aprile).

 

Lasă un răspuns